Aardvark

Aardvarkova vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Tubulidentata
Rodina
Orycteropodidae
Rod
Orycteropus
Vedecké meno
Orycteropus afer

Stav ochrany Aardvarku:

Najmenej obavy

Umiestnenie Aardvark:

Afrika

Zábavný fakt Aardvark:

Môže sa pohybovať až na 2 stopy pôdy za pouhých 15 sekúnd!

Fakty o Aardvarkovi

Korisť
Termiti, mravce
Meno mladých
Mláďa
Skupinové správanie
  • Osamelý
Zábavný fakt
Môže sa pohybovať až na 2 stopy pôdy za pouhých 15 sekúnd!
Odhadovaná veľkosť populácie
Neznáme
Najväčšia hrozba
Strata prirodzeného životného prostredia
Najvýraznejšia vlastnosť
Dlhý, lepkavý jazyk a zajačie uši
Ostatné mená)
Antbear, Earth Pig
Obdobie tehotenstva
7 mesiacov
Biotop
Piesočnatá a hlinitá pôda
Predátori
Levy, leopardy, hyeny
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Nočné
Spoločný názov
Aardvark
Počet druhov
18
Poloha
subsaharská Afrika
Slogan
Dokáže pohnúť 2 stopy pôdy za pouhých 15 sekúnd!
Skupina
Cicavec

Aardvarkove fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • žltá
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
25 míľ / h
Dĺžka života
23 rokov
Váha
60 kg - 80 kg (130 libier - 180 libier)
Dĺžka
1,05 m - 2,20 m (3,4 stopy - 7,3 stopy)
Vek sexuálnej zrelosti
2 roky
Vek odstavenia
3 mesiace

Aardvarkova klasifikácia a vývoj

Aardvarks sú malé ošípané podobné cicavce, ktoré sa vyskytujú v širokej škále rôznych biotopov v celej Afrike, južne od Sahary. Väčšinou sú samotári a svoje dni trávia spánkom v podzemných norách, aby ich chránili pred horúčavou afrického slnka. Za chladnejšieho večera sa vynorili a hľadali potravu. Ich názov pochádza z afrikánskeho jazyka v Južnej Afrike a znamená Earth Pig, kvôli ich dlhému ňufáku a telu podobnému prasaťu. Aardvarks sú medzi zvieratami jedinečné, pretože sú jediným prežívajúcim druhom v ich živočíšnej rodine. Až donedávna sa všeobecne verilo, že majú najužšie príbuzenstvo s inými hmyzožravcami, ako sú pásovce a luskouni, ale to nie je prípad ich najbližších žijúcich príbuzných, ktorí sa v skutočnosti považovali za slony.



Aardvarkova anatómia a vzhľad

Mardky majú medzi cicavcami (a skutočne všetkými zvieratami) jedinečný vzhľad, pretože vykazujú fyzikálne vlastnosti mnohých rôznych druhov zvierat. Majú stredne veľké, takmer bezsrsté telá a dlhé ňucháče, vďaka ktorým vyzerajú spočiatku výrazne prasa, s hrubou pokožkou, ktorá ich jednak chráni pred horúcim slnkom, jednak pred poškodením bodnutím hmyzom. Sú schopní zavrieť nozdry, aby zabránili vnikaniu prachu a hmyzu do nosa. Majú rúrkové, zajačie uši, ktoré môžu stáť na konci, ale dajú sa tiež zložiť na plocho, aby sa zabránilo vnikaniu nečistôt, keď sú v podzemí. Aardvarkové majú silné pazúry na každej zo svojich rýľovitých nôh, ktoré ich spolu so skutočnosťou, že ich zadné nohy sú dlhšie ako predné, robia silnými a schopnými bagrami, ktoré sú schopné vyťažiť obrovské množstvo zeme alarmujúcou rýchlosťou. Vďaka tomu, že väčšinu svojho života trávia v podzemí alebo v noci lovom v tme, majú slabý zrak, ale dokážu pomocou vynikajúceho čuchu ľahko navigovať po okolí, aby našli korisť aj vycítili potenciálne nebezpečenstvo.



Aardvarkská distribúcia a biotop

Hroby sa vyskytujú v najrôznejších biotopoch v subsaharskej Afrike od suchých púští po oblasti vlhkého dažďového pralesa. Jedinou podmienkou (okrem dobrého prístupu k dostatku potravy a vody) je mať dobrú pôdu, v ktorej môžu kopať svoje rozsiahle nory. Napriek tomu, že sú veľmi zruční v kopaní v piesočnatých alebo hlinitých pôdnych typoch, skalnaté oblasti sa javia ako väčšia výzva na vytvorenie podzemných domov, takže aardvark sa presunie do inej oblasti, kde sú pôdne podmienky lepšie na kopanie. Ich nory môžu byť dlhé až 10 metrov (33 ft) v domácom rozsahu, ktorý môže byť kdekoľvek od 2 do 5 kilometrov štvorcových. Ich nory majú často viac vchodov a vždy sú ponechané ako prvé, takže sú schopní ľahko identifikovať potenciálnych predátorov pomocou svojho dômyselného čuchu.

Aardvarkské správanie a životný štýl

Aardvarks sú hlavne osamelé zvieratá, ktoré sa združujú iba za účelom párenia a nikdy sa nenachádzajú vo veľkých skupinách. Žijú v podzemných norách, aby ich chránili pred horúcim denným slnkom aj pred predátormi. Hrabovce sú nočné cicavce, ktoré bezpečie nory nechávajú pod rúškom noci, keď hľadajú jedlo a vodu. Často cestujú niekoľko kilometrov, aby našli najväčšie kopy termitov vedené vynikajúcim sluchom a čuchom. Napriek tomu, že aardvarky majú často veľkú noru pozostávajúcu z rozsiahlej siete tunelov, je tiež známe, že sú schopné rýchlo vykopať malé dočasné nory, kde sa môžu rýchlejšie chrániť, než aby sa museli vrátiť do pôvodného obydlia.



Reprodukcia aardvarkov a životné cykly

Aardvarky majú špecifické obdobia párenia, ktoré sa vyskytujú každý rok. V závislosti od regiónu, v ktorom aardvark žije, sa mladý môže narodiť buď v októbri až novembri, alebo v máji až júni v iných oblastiach. Je známe, že majú deti najviac rokov, aardvarks rodia jedného potomka po období tehotenstva, ktoré zvyčajne trvá asi 7 mesiacov. Medvedíky novorodenecké často vážia iba 2 kg a sú narodené s bezsrstou ružovou pokožkou v bezpečí matkinej nory. Mláďatá aardvarks trávia prvé dva týždne svojho života v bezpečí podzemnej nory, než sa začnú pod rúškom noci vydávať so svojou matkou von. Napriek tomu, že svoju matku sprevádzajú pri hľadaní potravy, odstavia sa až keď majú okolo troch mesiacov. Mladé aardvarkové žijú so svojou matkou v jej nore až do veku okolo pol roka, keď sa odsťahujú, aby si vykopali vlastnú noru. Aj keď ich životnosť vo voľnej prírode nie je celkom jasná, aardvarks majú tendenciu žiť viac ako 20 rokov v zajatí.

Aardvarkova diéta a korisť

Strava aardvarkov sa skladá hlavne z mravcov a termitov, pričom termiti sú ich preferovaným zdrojom potravy. Napriek tomu je známe, že jedia aj iný hmyz, ako sú chrobáky a larvy hmyzu. Hroby typu Aardvarks sú postavené ako hmyzožravce so silnými končatinami a pazúrmi, ktoré sú schopné veľmi efektívne sa vlámať do tvrdšieho vonkajšieho obalu termitov. Akonáhle vniknú do kopy, potom pomocou dlhého, lepkavého jazyka zozbierajú hmyz vo vnútri a zjedia ho celý bez žuvania, pretože sa potom zomelú vo svojich svalnatých žalúdkoch. Jedným z najvýraznejších znakov je skutočnosť, že majú stĺpovité lícne zuby, ktoré neslúžia vôbec žiadnemu funkčnému účelu. U niektorých väčších druhov mravcov, ktoré je potrebné žuvať, používajú rezáky, ktoré sú umiestnené smerom k zadnej časti úst. Aardvarks sú tiež schopní použiť rovnaké techniky na preniknutie do podzemných hniezd mravcov.

Aardvarkskí predátori a hrozby

Napriek skutočnosti, že aardvary sú nočné zvieratá, ktoré žijú v bezpečí podzemných nôr, sú v celom svojom prírodnom prostredí ohrozené množstvom rôznych predátorov. Levy, leopardy, hyeny a veľké hady (predovšetkým pytóny) sú hlavnými predátormi aardvarkov, líši sa to však podľa toho, kde aardvark žije. Ich hlavnou formou obrany je útek veľmi rýchlo pod zem. Je však tiež známe, že sú dosť agresívni, keď sú ohrození týmito väčšími zvieratami. Aardvarks sa pomocou svojich silných a ostrých pazúrov snažia zraniť svojho útočníka spolu s kopaním do nebezpečného zvieraťa silnými zadnými nohami. Aardvarky ohrozujú aj ľudia, ktorí ich lovia a ničia ich prirodzené prostredie.



Aardvark Zaujímavé fakty a vlastnosti

Aardvarks používajú svoj dlhý, lepkavý jazyk na to, aby za noc prekolabovali až 50 000 hmyzu z vnútorných hámrov termitov alebo podzemných hniezd mravcov. Ich červy podobné jazyky môžu skutočne dorásť až do dĺžky 30 cm, čo znamená, že môžu dosiahnuť viac termitov ďalej do kopca. Ich láska k hmyzu viedla k tomu, že parky boli známe aj ako Antbears! Je zaujímavé, že aardvarks tiež získavajú takmer všetku potrebnú vlhkosť zo svojej koristi, čo znamená, že v skutočnosti musia fyzicky piť veľmi málo vody. Hroby Aardvarks sú považované za jedného z najplodnejších kopáčov na svete so svojimi silnými končatinami a pazúrmi a lopatkami podobnými nohami, ktoré im pomáhajú posúvať 2 stopy pôdy za pouhých 15 sekúnd!

Vzťah Aardvark s ľuďmi

Vzhľadom na to, že denné hodiny trávia ukryté v bezpečí svojich podzemných nôr, len sa objavujú pod rúškom noci, aby hľadali potravu, sú aardvary veľmi zriedka viditeľné mnohými ľuďmi. V niektorých regiónoch ich však ľudia lovia kvôli potrave a čoraz viac ich postihuje rozširujúca sa ľudská populácia, pretože zmizne viac ich prirodzených biotopov, ktoré uvoľnia miesto pre rastúce sídla.

Stav ochrany aardvarku a dnešný život

Dnes sú aardvarky IUCN uvedené ako druh, ktorý je najmenej znepokojený. Napriek skutočnosti, že počet populácií aarkvark v niektorých krajinách s najväčšou pravdepodobnosťou poklesol, v iných zostáva ich počet stabilný a často sa vyskytujú v chránených územiach a regiónoch s vhodnými biotopmi. Stále viac ich však postihuje strata biotopov vo forme odlesňovania a rozširovania miest a dedín. Presná veľkosť populácie nie je vzhľadom na svoju neuveriteľne nepolapiteľnú povahu úplne objasnená.

Zobraziť všetkých 57 zvieratá, ktoré začínajú A

How to say Aardvark in ...
AngličtinaAardvark
Bulharskýzub potrubia
KatalánskyMravčie prasa
Českyhrabací
DánskyMleté ošípané
NemeckyDážďovka
EsperantoOrikteropo
ŠpanielskyOrycteropus afer
EstónskyTuhnik
FínskyJahoda
FrancúzskyMys Orycterope
GalícijčinaMravenisko
HebrejskyDutý
ChorvátskyMravenečník africký
MaďarskýPozemské prasa
IndonézskyAardvark
TalianskyOrycteropus afer
JapončinaTsuchibuta
LatinskyOrycteropus afer
MalajčinaArdvark
MaltčinaOrikteropu
Holandskyaardvarken
PoľskýAfrická Antarktída
PortugalčinaAardvark
Slovinskypodzemné prasa
Švédskymleté ​​prasa
TureckéNaše miesto
VietnamciOrycteropus afer
ČínštinaAardvark
Zdroje
  1. National Geographic, k dispozícii tu: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. African Wildlife Foundation, k dispozícii tu: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. Červený zoznam IUCN, k dispozícii tu: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  6. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  7. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov

Zaujímavé Články