Africký divoký pes

Vedecká klasifikácia afrických divých psov

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Šelma
Rodina
Canidae
Rod
Lycaon
Vedecké meno
Lycaon pictus

Stav ochrany afrického divokého psa:

Ohrozený

Umiestnenie afrického divokého psa:

Afrika

Africký divoký pes Zábavný fakt:

Tiež známy ako maľovaný pes!

Fakty o afrických divokých psoch

Korisť
Antilopa, prasa, hlodavce
Meno mladých
Pup
Skupinové správanie
  • Balenie
Zábavný fakt
Tiež známy ako maľovaný pes!
Odhadovaná veľkosť populácie
Menej ako 5 000
Najväčšia hrozba
Strata prirodzeného životného prostredia
Najvýraznejšia vlastnosť
Štyri prsty na každej nohe, nie päť
Ostatné mená)
Poľovný pes, maľovaný pes, maľovaný vlk
Obdobie tehotenstva
70 dní
Biotop
Otvorené pláne a savana
Predátori
Levy, hyeny, ľudia
Strava
Mäsožravec
Priemerná veľkosť vrhu
8
Životný štýl
  • Súmrak
Spoločný názov
Africký divoký pes
Počet druhov
1
Poloha
subsaharská Afrika
Slogan
Tiež známy ako maľovaný pes!
Skupina
Cicavec

Fyzické vlastnosti afrického divokého psa

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • Netto
  • čierna
  • biely
  • Zlato
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
45 míľ / h
Dĺžka života
10 - 13 rokov
Váha
17 kg - 36 kg (39 libier - 79 libier)
Dĺžka
75 cm - 110 cm (29 palcov - 43 palcov)
Vek sexuálnej zrelosti
12 - 18 mesiacov
Vek odstavenia
3 mesiace

Klasifikácia a vývoj afrických divých psov

Africký divoký pes (tiež známy ako Painted Dog a Cape Hunting Dog) je stredne veľký druh psa, ktorý sa vyskytuje v subsaharskej Afrike. Africký divoký pes je najľahšie identifikovateľný od domácich aj ostatných divých psov podľa jasne škvrnitej srsti, ktorej latinský názov má výstižný význammaľovaný vlk. O africkom divokom psovi sa hovorí, že je najviac spoločenský zo všetkých špičiakov a žije v balíkoch asi 30 jedincov. Je však smutné, že toto vysoko inteligentné a spoločenské zviera je vážne ohrozené na väčšine svojho prirodzeného biotopu, hlavne kvôli strate biotopu a bolo lovené ľuďmi.



Anatómia a vzhľad afrického divokého psa

Najvýraznejším znakom afrického divokého psa je jeho nádherne strakatá kožušina, vďaka ktorej je tento pes veľmi ľahko identifikovateľný. Kožušina afrického divokého psa je červenej, čiernej, bielej, hnedej a žltej farby, s náhodným vzorom farieb, ktorý je jedinečný pre každého jednotlivca. Tiež sa považuje za druh maskovania, ktorý pomáha africkému divokému psovi splývať s okolím. Africký divoký pes má tiež veľké uši, dlhú papuľu a dlhé nohy so štyrmi prstami na každej nohe. Toto je jeden z najväčších rozdielov medzi africkým divokým psom a ostatnými psími druhmi, pretože ich má päť. Majú tiež veľký žalúdok a dlhé hrubé črevo, ktoré im pomáha efektívnejšie absorbovať vlhkosť z potravy.



Distribúcia a stanovište afrických divých psov

Africké divoké psy sa prirodzene pohybujú v púšti, na otvorených nížinách a vyprahnutých savanách subsaharskej Afriky, kde sa rozsah afrického divokého psa rapídne znížil. Predpokladá sa, že africký divoký pes sa kedysi našiel v takmer 40 rôznych afrických krajinách, ale tento počet je dnes oveľa nižší, medzi 10 a 25. Teraz je väčšina populácií afrických divých psov primárne obmedzená na národné parky v južnej Afrike, pričom najvyšší populácie nájdené v Botswane a Zimbabwe. Africkí divokí psi potrebujú na podporu balenia veľké územia, ktorých veľkosť v skutočnosti klesala s klesajúcimi domovskými rozsahmi.

Správanie a životný štýl afrických divých psov

Africké divoké psy sú veľmi spoločenské zvieratá, ktoré sa zhromažďujú v balíčkoch obvykle od 10 do 30 jedincov. V rámci smečky existuje prísny systém hodnotenia, ktorý vedie dominantný chovný pár. Sú to najviac spoločenskí psi na svete a robia všetko ako skupina, od lovu a spoločného stravovania, cez pomoc chorým členom a pri výchove mladých. Africké divoké psy medzi sebou komunikujú prostredníctvom dotykov, pohybu a zvuku. Členovia balíka sú si neuveriteľne blízki, zhromažďujú sa pred lovom na nos a lízajú sa, zatiaľ čo vrtia chvostmi a vydávajú vysoké zvuky. Africké divoké psy vedú súmračný životný štýl, čo znamená, že sú najaktívnejšie počas úsvitu a súmraku.



Reprodukcia afrických divých psov a životné cykly

V balíčkoch African Wild Dog je obvykle iba jeden chovný pár, ktorý je dominantným mužským a ženským členom. Po období gravidity okolo 70 dní samica afrického divokého psa porodí 2 až 20 mláďat v brlohu, v ktorom zostáva so svojimi mláďatami prvé týždne a spolieha sa na ostatných členov svorky, že jej dodajú potravu . Mláďatá afrického divokého psa opúšťajú brloh vo veku 2 až 3 mesiacov a celé balenie ich kŕmi a stará sa o ne, kým nie sú dosť staré na to, aby sa osamostatnili, a spravidla sa nechajú pripojiť alebo založiť ďalší balíček afrických divých psov. Existuje názor, že čím viac sa o mláďatá starajú, tým vyššia je ich šanca na prežitie.

Diéta a korisť afrických divokých psov

African Wild Dog je mäsožravý a oportunistický predátor, ktorý vo veľkých skupinách loví väčšie zvieratá na afrických pláňach. Africké divoké psy sa živia predovšetkým veľkými cicavcami, ako sú bradavice bradavičnaté a početné druhy antilop, ktoré si dopĺňajú stravu hlodavcami, jaštericami, vtákmi a hmyzom. Je dokonca známe, že lovia oveľa väčšie bylinožravce, ktoré sa stali zraniteľnými v dôsledku chorôb alebo úrazov, ako napríklad pakoní. Aj keď je korisť afrického divokého psa často oveľa rýchlejšia, prenasledovanie môže trvať dlhé míle, a práve vďaka vytrvalosti a vytrvalosti tohto psa sú tak úspešní spolu so schopnosťou udržať si rýchlosť. Lov ako svorka tiež znamená, že africké divoké psy môžu ľahko loviť svoju korisť.

Predátori a hrozby afrických divých psov

Vzhľadom na pomerne veľkú veľkosť a dominantnú povahu afrického divokého psa a jeho svorky majú v ich pôvodných biotopoch málo prirodzených predátorov. Levy a hyeny boli občas známe tým, že lovili jedincov afrického divokého psa, ktorí boli oddelení od zvyšku skupiny. Jednou z najväčších hrozieb pre afrického divokého psa sú poľnohospodári, ktorí lovia a zabíjajú afrického divokého psa v obave, že sa živia ich dobytkom. Drastický pokles ich prirodzených biotopov tiež vtlačil zostávajúce populácie afrických divých psov do malých vreciek ich pôvodných oblastí a v súčasnosti sa najčastejšie vyskytujú v národných parkoch.



Africký divoký pes Zaujímavosti a fakty

Dlhé hrubé črevo afrického divokého psa znamená, že má veľmi efektívny systém na absorbovanie čo najväčšieho množstva vlhkosti z potravy. To dáva týmto špičákom výhodu v suchom podnebí, pretože nepotrebujú taký pravidelný prísun vody. Africké divoké psy sú preto schopné ísť na dlhú dobu bez potreby pitia. Na rozdiel od mnohých iných mäsožravcov, africké divoké psy zabíjajú svoju korisť tým, že ju začnú hrýzť, keď je ešte nažive. Aj keď to môže znieť kruto, zviera v skutočnosti zomiera rýchlejšie a menej bolestivo, ako keby bolo zabité všeobecne preferovaným spôsobom.

Vzťah afrických divých psov s ľuďmi

Populácia afrických divokých psov rapídne klesá v krajinách južnej Afriky hlavne z dôvodu straty väčšiny ich prirodzeného prostredia a skutočnosti, že ich bežne lovia najmä poľnohospodári. Mierne divoká povaha afrického divokého psa viedla k veľkej povere, pokiaľ ide o neho. V niektorých oblastiach miestni obyvatelia takmer vyhubili celú populáciu. Strata ich historického rozsahu všeobecne v dôsledku rastúceho ľudského osídlenia tiež viedla k drastickému poklesu počtu obyvateľov vo veľkej časti ich životného prostredia. Aj keď sa väčšina populácie afrických divých psov dnes obmedzuje na národné parky, majú tendenciu vyžadovať oveľa väčšie územia a pri opustení týchto chránených oblastí sa dostávajú do konfliktu s ľuďmi.

Stav zachovania afrického divokého psa a dnešný život

Dnes je africký divoký pes uvedený ako ohrozený druh, pretože počet populácií afrických divých psov rapídne klesá, najmä v posledných rokoch. Predpokladá sa, že dnes v subsaharskej Afrike zostáva menej ako 5 000 jednotlivcov, pričom ich počet stále klesá. Lov, strata biotopov a skutočnosť, že sú obzvlášť citlivé na šírenie chorôb hospodárskymi zvieratami, sú hlavnými príčinami straty afrického divokého psa na kontinente.

Zobraziť všetkých 57 zvieratá, ktoré začínajú A

How to say African Wild Dog in ...
BulharskýHyena pes
KatalánskyAfrický divoký pes
ČeskyPes hyenovitý
DánskyHyena pes
NemeckyAfrický divoký pes
AngličtinaAfrický divoký pes
ŠpanielskyLycaon pictus
FínskyHyena pes
FrancúzskyLycaon (cicavec)
GalícijčinaLycaon pictus
HebrejskyOprava vlka
ChorvátskyAfrický divoký pes
MaďarskýAfrický divoký pes
TalianskyLycaon pictus
JapončinaRikaon
HolandskyAfrický divoký pes
AngličtinaAfrický divoký pes
PoľskýLikaon (koláče)
PortugalčinaMabeco
ŠvédskyAfrický divoký pes
TureckéAfrický divoký pes
ČínštinaPes, ktorý nie je Suno
Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov
  8. Správanie afrického divokého psa, dostupné tu: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Habitáty afrických divých psov, dostupné tu: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. O afrických divokých psoch, dostupné tu: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. Balíky afrických divokých psov, dostupné tu: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Zaujímavé Články