Bison

Bison Scientific Classification

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Artiodactyla
Rodina
Bovidae
Rod
Bison
Vedecké meno
Bison Bison

Stav ochrany bizónov:

Takmer ohrozený

Umiestnenie bizónov:

Severná Amerika

Fakty o bizónoch

Hlavná korisť
Tráva, žalude, bobule
Výrazná vlastnosť
Obrovská hlava a ramenný hrb
Biotop
Trávne pláne a les
Predátori
Človek, Medveď, Vlci
Strava
Bylinožravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Cicavec
Slogan
Najväčší cicavec v Severnej Amerike!

Zubrové fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Takže
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
22 míľ / h
Dĺžka života
15 - 20 rokov
Váha
1 000 kg - 1 300 kg (2 200 libier - 2 500 libier)
Dĺžka
2 m - 2,7 m (6,6 stôp - 9 stôp)

Najväčší suchozemský cicavec v Severnej Amerike



So svojimi gigantickými hlavami, mohutnými rohmi a huňatou srsťou sú bizóny najväčším cicavcom v Severnej Amerike a dlho oslňovali predstavy pôvodných obyvateľov a amerických osadníkov.

Na začiatku 19. storočia sa v lesoch, nížinách a údoliach riek od Aljašky po Mexiko pohybovalo asi 60 miliónov bizónov. Do roku 1889 zostalo vo voľnej prírode len asi 635 ľudí a administratíva prezidenta Roosevelta ich zaradila na zoznam chránených druhov. Dnes sa vďaka úsiliu v oblasti vzdelávania a opätovnej populácie počet divých bizónov zvýšil na asi 20 500. Sú považované za „jeden z najväčších úspechov v ochrane prírody všetkých čias“.



Štyri zaujímavé fakty o bizónoch

Veľké a za poplatok:Zubry, ktoré sú technicky typom kravy, sú najväčšími suchozemskými cicavcami v Severnej Amerike. Nenechajte sa však zmiasť ich drevárskou veľkosťou. Bizón môže dosiahnuť rýchlosť 40 míľ za hodinu!

Oficiálny stav:Bizóny sú oficiálnym národným cicavcom Spojených štátov a 1. november je Národným dňom bizónov.

Kríženie s kravami:Farmári chovajú bizóny s kravami a výsledné zvieratá sú známe ako „beefalo“ a „zubron“.

Jednotné číslo a množné číslo:Bison je jedno z mála slov v anglickom jazyku, kde sú rovnaké tvary jednotného aj množného čísla.

Bison vedecké a kultúrne názvy

Slovo „bison“, čo znamená „divý vôl“, má latinské, proto-germánske a stredoanglické jazykové korene.

Existujú dva druhy bizónov. Prvý nesie vedecký názovBison bison bison, a žijú predovšetkým v Severnej Amerike. Druhý typ je vedecky známy akoBison bison bonasus, a žijú hlavne v Európe.

Môžete počuť, ako ľudia nazývajú bizónov „byvol“ alebo „americký byvol“. Aj keď je to bežné, je to trochu nesprávny názov, pretože bizóny sú vzdialené od skutočných byvolov a vodných byvolov, ktoré žijú v Afrike a Ázii. Francúzsky prieskumník Samuel de Champlain je považovaný za osobu, ktorá omylom označila bizóna ako byvola, keď mal v 18. storočí dobrodružstvo po Severnej Amerike.

V Európe sú bizóny známe aj ako múdre. Hoci jazykovedci nie sú stopercentne pozitívni v súvislosti s koreňmi slova, väčšina súhlasí s tým, že pramení zo slovanského alebo baltského výrazu, ktorý znamená „páchnuce zviera“.

V siouanských jazykoch, ktorými hovoria obyvatelia Lakoty a Siouxov, je slovo pre bizóna slovo „tatanka“, čo v preklade znamená „ten, kto nás vlastní“, alebo „veľké zviera“.



Vzhľad bizónov

Zubry sú obrovské zvieratá s dvoma veľkými rohmi.

Priemerný dospelý človek nájdený v Severnej Amerike je vysoký dva metre. To je viac ako basketbalová legenda Michal Jordan! Po dĺžke môžu dosiahnuť 3 metre, čo je 11 stôp. Európske bizóny sú o niečo vyššie, ale v podrepe. Merajú 2,1 metra - alebo 6 stôp 11 palcov - vysoký a 2,9 metra - alebo 9 stôp 6 palcov.

Pokiaľ ide o hmotnosť, americký bizón nakláňa váhy medzi 400 a 1 270 kilogramami, čo predstavuje asi 880 až 2 800 libier. Zubry európske zvyčajne klesajú medzi 800 a 1 000 kilogramami alebo 1 800 až 2 200 librami. Povedané inak, bizóny vážia asi toľko ako auto.

Bizón v chladnom počasí má dlhé a strapaté vlasy. Tí, ktorí žijú v teplejšom podnebí, majú kratšiu srsť. Keď sa narodia, bizóny majú červeno-oranžovú farbu. Asi vo veku dvoch mesiacov sa červená začne meniť na tmavohnedú. V chladnejších mesiacoch rastú bizóny hrubšie kožuchy, ktoré vylučujú v letných mesiacoch.

Bizóny spadajú do kategórie artiodaktylov zvierat, čo znamená, že majú párne kopytá. Aj keď sú to obrovské zvieratá, sú tiež rýchle a môžu dosiahnuť rýchlosť až 40 míľ za hodinu. Pre porovnanie, priemerný človek beží medzi 8 a 10 míľami za hodinu. Elitní športovci, ako napríklad maratónska superhviezda Eliud Kipchoge, jazdia rýchlosťou približne 13 míľ za hodinu.

Obrázok dospelých bizónov

American Bison proti. European Bison

Americký a európsky bizón sú si veľmi podobné, majú však niekoľko malých rozdielov.

Pre začiatočníkov žijú bizóny americké a európske na mierne odlišných stanovištiach. Prvé z nich majú tendenciu túlať sa po otvorených nížinách a horských oblastiach, zatiaľ čo tie druhé sa zhromažďujú v lesných lesoch. Behaviorálne sa bizónia americkej nížiny udomácňujú ľahšie ako európski bizónia drevná.

Navyše, americká bizónia srsť je zvyčajne dlhšia ako jej európska obdoba. Avšak chvosty európskych bizónov sú chlpatejšie ako chvosty amerických bizónov. Americké bizóny navyše majú tendenciu hrobovať a jesť nízko položenú vegetáciu a trávu. Na druhej strane európske sú prehľadávače, čo znamená, že sa väčšinou živia listami, výhonkami a zavesenými plodmi.

Európske a americké bizóny majú tiež malé anatomické rozdiely. Americké majú 15 rebier a európske iba 14. Americký byvol má štyri disky dolnej časti chrbtice, zatiaľ čo ich európske náprotivky päť. Nakoniec, bizóny európske majú o niečo dlhšie nohy a krk ako ich americkí bratranci.

Najväčší bizón vôbec

V roku 2007 zabil poľovník vo wyomingskom národnom lese Bridger-Teton zubra známeho ako „Old Lonesome“, o ktorom sa verilo, že má najväčšie zaznamenané rohy tohto druhu. Od konca k druhému merali rohy Old Lonesome 32 palcov. Individuálne mal každý roh asi 19 palcov.

Dnes chovatelia dobytka chovajú bizóny pre mäso. Najväčší zaznamenaný vážil 3 801 libier, teda 1 724 kilogramov. Najťažší divoký bizón, aký bol kedy zaznamenaný, vážil 2 800 libier, teda 1 270 kilogramov.



Správanie bizónov

Zubry sú občas pokojné a lenivé. Inokedy môžu byť odvážne a nebezpečné bez varovania. Matky rastú zvlášť ochranne, ak cítia ohrozenie v blízkosti svojich lýtok. Ľudia by sa nemali priblížiť na bizóny minimálne od 25 stôp.

Zubry zvyčajne žijú časť roka v stádach špecifických pre pohlavie. Keď bizóny - alebo býky - dosiahnu dva roky, opustia svoje matky a pridajú sa k mužskej smečke zvanej „stádo bakalárov“. Ženské stáda sú zvyčajne väčšie ako mužské a majú matriarchu, ktorá robí veľké rozhodnutia, napríklad kde sa pásť a kedy spať. Na obdobie párenia sa každý rok pripájajú ženské a mužské stáda.

Zubry sa rady váľajú. Nie, to neznamená, že sedia a súcitia so sebou. Omietka je, keď sa zvieratá váľajú v bahne, vode alebo prachu. Do tohto správania sa zapájajú z niekoľkých dôvodov. Niekedy používajú topenie ako sťahujúci prostriedok na upokojenie pokožky alebo ako nástroj na reguláciu teploty. Inokedy to robia pre zábavu a na prilákanie partnerov počas obdobia párenia. Vŕba sa však môže stať osudnou pre bizónov, ak to urobia na mieste infikovanom spórami antraxu.

Bison Habitat

Dnes žijú divé bizóny v Severnej Amerike, Európe a v Rusku sa potuluje malé stádo. V Severnej Amerike sa stáda väčšinou držia na Veľkých nížinách západne od rieky Mississippi a na rovinách vysokej trávy a na východ od Skalistých hôr.

Čistokrvné stáda amerických byvolov žijú v týchto regiónoch:

  1. Národný park Yellowstone vo Wyomingu a malé úseky Utahu a Idaho
  2. Národný park Wildcave v Južnej Dakote
  3. Štátny park Blue Mounds v Minnesote
  4. Národný park Elk Island v Alberte
  5. Národný park Grasslands v Saskatchewane
  6. Pohorie Henry v Utahu

Zubry európske žijú hlavne v zalesnených oblastiach.

Bisonova diéta: Čo jedia bizóny?

American Bison sú nomádski vegetariáni. Ich strava pozostáva z 93 percent trávy, 5 percent kvitnúcich kríkov a 2 percent vegetácie, ktorá visí na stromoch. Aby boli zubári zdraví, musia jesť 1,6 percenta svojej telesnej hmotnosti za deň, čo je v priemere asi 24 libier dennej vegetácie - alebo dve bowlingové gule v hodnote trávy a rastlín!

Bizóny migrujú s vegetáciou a idú tam, kde rastú najvýživnejšie možnosti založené na ročnom období. Rovnako ako iné hospodárske zvieratá sa musia vyhýbať toxickým rastlinám, ako sú jedlovce, šípky, mŕtve kammy a vikev mliečna.

Zubry majú tráviaci systém prežúvavcov, čo znamená, že môžu fermentovať a izolovať živiny v špeciálnom oddelení v žalúdku.

Bison Predators a hrozby

Vlci, pumy, medvede a ľudia lovia a lovia bizóny.

V Severnej Amerike pred 18. rokmi 19. storočia pôvodné kmene zodpovedne lovili bizónov na výživu. Takmer každú časť zvieraťa použili na podporu celých komunít. Keď osadníci začali smerovať na západ, počet bizónov poputoval niekoľko faktorov. Technologický pokrok, ako napríklad železnice, bane a továrne, zasahoval do biotopov bizónov a zaviedol choroby, ktoré sa stali smrteľným pre tento druh. Spoločne sú udalosti známe ako „veľké zabitie bizónov 19. storočia“.

To teda vyvoláva otázku: Sú bizóny ohrozené? Odpoveď závisí od regiónu.

Aj keď boli bizóny v USA kedysi chráneným druhom, už to tak nehodnotia. Organizácie ako Buffalo Field Campaign však pokračujú v lobovaní, aby ich pridali na zoznam. Svetová nadácia pre divú zver a Medzinárodná únia pre ochranu prírody okrem toho uvádzajú bizónov ako „takmer ohrozených“.

Na rozdiel od USA uvádza Kanada na svojom zozname ohrozených druhov zubra lesného.

Rozmnožovanie, deti a životnosť

Párenie bizónov

Obdobie párenia bizónov sa nazýva „sezóna ruje“ alebo „ruja“. Začína sa v júni a končí sa v septembri. Ako cicavce, bizónie ženy - nazývané „kravy“ - majú živé pôrody a graviditu asi 285 dní, čo je zhruba to isté ako u ľudí. Majú to jednoduchšie ako slony, ktoré zostávajú tehotné takmer dva roky. Rovnako ako ľudia, aj bizoni majú zvyčajne iba jedno dieťa naraz, ale dvojčatá sa občas stávajú. Na rozdiel od ľudí, deti bizónov vážia neuveriteľných 30 až 70 libier, čiže 14 až 32 kilogramov.

Býkov priťahujú kamaráti, vlnia sa a váľajú, čo znamená, že hlasno kričia a váľajú sa. Tiež navzájom headbutujú a nabíjajú sa ako prejav sily chrániť svoje dámy. Všimnite si, že sme nepovedali „dáma“. Je to preto, lebo bizóny sú polygénne, čo znamená, že jeden samec sa pári s niekoľkými ženami, ale samice sa pária iba s jedným samcom.

Bizón sa môže množiť vo veku od 3 do 19 rokov. Kravy, ktoré otehotnejú po 8 rokoch, sa považujú za geriatrické.

Fakty o detských bizónoch

Technicky je bizón teľa, ale bežne sa im hovorí „červené psy“ kvôli oranžovo-červenkastej srsti pri narodení. V ich prvých mesiacoch matky kravy produkujú mlieko pre svoje deti a učia ich, ako sa pasú na vegetáciu. Malí zvyčajne zostávajú v stáde svojej matky dva až tri roky predtým, ako sa pripoja k bakalárskemu stádu.

Baby bizón s oranžovo-červenkastou kožušinou

Životnosť bizónov

Divoký bizón má životnosť asi 15 rokov; zubor v zajatí sa môže dožiť približne 25 rokov.

Obyvateľstvo bizónov

V priebehu 19. storočia expanzia na západ a príliš horlivý lov znížili populáciu bizónov takmer na vyhynutie v Severnej Amerike. Ako zábavu ponúkali niektoré vlakové spoločnosti výlety po železnici, kde muži stáli na koľajových vozidlách a strieľali na bizónov. Dnes, vďaka úsiliu o vzdelávanie a ochranu, volá asi 20 500 divokých čistokrvných bizónov a 500 000 hybridov hovädzieho dobytka domovom USA a Kanady. V Európe a na malej časti Ruska žije asi 600 bizónov.

Je zaujímavé, že černobyľská katastrofa z roku 1986 zohrala svoju úlohu pri nedávnom obnove manželstiev v Európe. Po jadrovej katastrofe v regióne vytvorili úradníci Černobyľskú vylúčenú zónu, ktorá sa zmenila na provizórnu prírodnú rezerváciu. Vegetácia, ktorá teraz rastie v tejto oblasti, sa ukázala prospešná pre veľké cicavce a podporila regeneráciu zubra európskeho a medveďa hnedého.

V Spojených štátoch amerických v roku 1913 pomohol pri premene populácie bizónov na newyorský zoologický park - dnes známy ako Bronx Zoo. Ako dar federálnej vláde zoo nasadila 14 bizónov do vlaku na západ do Čiernych vrchov v Južnej Dakote. Odtiaľ boli naložení do iného vlaku a prepustení na rovinách. Tých 14 amerických byvolov je predkom bizónov, ktorí sa teraz túlajú v Yellowstonskom národnom parku.

Zobraziť všetkých 74 zvieratá, ktoré začínajú B

Zaujímavé Články