Spoločná Loon

Spoločná vedecká klasifikácia podľa Loona

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Gaviiformes
Rodina
Gaviidae
Rod
Gavia
Vedecké meno
Gavia vždy

Spoločný stav ochrany Loon:

Najmenej obavy

Common Loon Location:

Európe
Severná Amerika

Spoločné fakty o pôžičke

Hlavná korisť
Ryby, žaby, hmyz
Výrazná vlastnosť
Veľká veľkosť tela a tajomné volanie podobné jódlovaniu
Rozpätie krídel
100 cm - 136 cm (39 palcov - 53,5 palca)
Biotop
Sladkovodné jazerá v chladnejších klimatických podmienkach
Predátori
Človek, Orli, Orlovec obyčajný
Strava
Všežravec
Životný štýl
  • Kŕdeľ
Obľúbené jedlo
Ryby
Typ
Vták
Priemerná veľkosť spojky
2
Slogan
Známy tiež ako Veľký severný potápač

Spoločná fyzikálna charakteristika loonu

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Perie
Dĺžka života
15 - 25 rokov
Váha
3 kg - 5 kg (6,6 libier - 11 libier)
Dĺžka
63 cm - 81 cm (24,8 palca - 31,8 palca)

„Expert na lov pod vodou“



Aj keď je suchozemské zviera trápne, je obyčajným lovcom na vode. Toto vodné vtáctvo, ktoré je väčšinou chladné, sa naučí potápať skôr, ako sa naučí lietať, a každý rok sa bude takmer desať rokov vracať do rovnakého hniezda s rovnakým druhom. Vták si našiel cestu do mnohých legiend pôvodných Severoameričanov a je tiež tvárou kanadskej jednodolárovej mince. Aj keď znečistenie eliminovalo spoločné loony vo veľkej časti východnej Severnej Ameriky, týmto vtákom sa darí najmä v Kanade. Aj keď názov „loon“ pochádza z jeho prašivej chôdze, pravdepodobne ho lepšie vystihuje iný anglický názov: „Great Northern Diver“.



Neuveriteľné spoločné fakty o loonoch!

  • Hlboký potápač: Bežný potápač sa môže potápať až 200 stôp pod vodou, aby chytil ryby!
  • Už slávne: kanadská minca v hodnote jedného dolára, ktorá sa nazýva „loonie“, zobrazuje spoločný loon!
  • Frequent-flyer: Spoločný loon môže pri migrácii letieť stovky kilometrov!
  • Hlasné a hrdé: Zvuky Loon zahŕňajú výrazný „jód“, keď si nárokuje územie!

Spoločný vedecký názov loon

Vedecký názov spoločného potápača, tiež známy ako „Veľký severný potápač“, jegavia vzdy.Gaviapochádza z latinského výrazu pre morské vtáky avždymôžu byť z nórskeho slova pre „popol“ (pre jeho vzhľad) alebo z latinských slovPonorím saalebotrápenie, čo znamená „ponorený“ alebo „ponorený“.

Spoločný vzhľad a správanie loona

Loon vyzerá ako mnoho iných kačíc, až na to, že jeho účet je špicatejší, ako spevák. Jeho perie je väčšinou čierne, s takmer mriežkovitým vzorom bielych škvŕn cez krídla a hrdlo a s bielym podbruškom.

Bežné zvuky loon sú dobre známe ľuďom, ktorí žijú v blízkosti ich biotopov. Patrí medzi ne výrazný jód, zvuk kvílenia a zvuk pazvuku. Spoločný hovor loon sa používa na nájdenie partnera alebo na vyhlásenie miesta pre hniezdenie.



Spoločná Loon (Gavia Immer)

Nohy na spoločnom loone

Nohy obyčajného blázna sú usadené ďalej na tele ako iné vodné vtáky. To z nich robí vynikajúcich plavcov a potápačov. Vyzerá to však nepríjemne, kedykoľvek kráčate po zemi. Predpokladá sa, že táto hlúpo vyzerajúca prechádzka si vyslúžila meno „loon“. Vďaka svojim jedinečným nohám sa líši od ostatných kačíc. Zatiaľ čo väčšina kačiek pristáva na vode kĺzaním po nohách, spoločné loonky musia kĺzať po bruchu.

Spoločný biotop loon

Spoločný loon uprednostňuje chladnejšie oblasti blízko vody. Najčastejšie sa vyskytujú v celej Kanade a sú bežné v Novom Anglicku. Okrem Kanady sú spoločné ostrovy aj na Aljaške, v Grónsku, na Islande a v Škótsku. Majú tendenciu žiť v lete pri menších rybníkoch, keď hniezdia, a cez zimu migrujú do väčších jazier a pobrežných oblastí.

Spoločná loon strava

Spoločný loon žerie veľa rýb. Je to odborník na potápanie do vody za účelom lovu. Konkrétna ryba, ktorú žerucha obyčajná zje, závisí od toho, kde trávi väčšinu času. Pre divoké zvieratá v blízkosti pobrežných oblastí znamená večera platýz, sleď, skalné ryby a pstruh morský. Medzitým spoločné loons v blízkosti sladkej vody budú jesť basu, ostrieža, šťuku, slnečnice a pstruhy.

Na lov obyčajný loon najskôr strčí hlavu pod hladinu vody. Akonáhle uvidí svoju korisť, môže sa potápať až 200 metrov! Menšie ryby je možné hltať celé, zatiaľ čo väčšie ryby sa prenášajú na miesto, kde sa dajú jesť.



Bežné dravce a hrozby

Ľudia predstavujú najväčšiu hrozbu pre loon, aj keď táto hrozba nie je závažná. Znečistenie vody spôsobilo, že z východnej Severnej Ameriky zmizli spoločné loony. Avšak Medzinárodná únia pre ochranu prírody uvádza spoločný blázon ako „najmenej znepokojujúci“ čo znamená, že v súčasnosti neexistuje riziko zmiznutia.

Spoločným vtákom môže byť tiež riziko, že si ich vajíčka vezmú malé cicavce. Ak k tomu dôjde, môže to zmeniť miesta na hniezdenie.

Aký vplyv má znečistenie na obyčajného blázna

Toxická voda predstavuje nebezpečenstvo pre obyčajného blázna, pretože uprednostňuje rovnaký druh vody, v ktorej sa narodila. To znamená, že obyčajný loon vyliahnutý na znečistenom jazere bude, podľa niektorých výskumov , vyhľadajte podobne znečistené jazero, keď hniezdi neskôr v živote. Vyhľadá tento typ jazera, aj keď má menej rýb alebo je horšie pre liahnutie nových mláďat.

Bežná reprodukcia loonov, deti a životnosť

Spoločné loony sa množia monogamne, čo znamená, že každý rok sa bude chovať rovnaký muž a žena. Bežné kobyly žijú asi 10 rokov a väčšinu svojho života sa budú množiť raz ročne. Každý rok obyčajná samica samice vyprodukuje dve detské samičky alebo kuriatka. To je oveľa menej ako pri bežných vodných vtákoch. Napríklad žena kačica divá kladie každý rok až 13 vajec.

Bežné loonky si zvyčajne postavia hniezdo blízko okraja vody, väčšinou z palíc, rákosu a trávy. Každý rok používajú rovnaké hniezdo alebo miesto na hniezdenie. Samec by mohol hniezdom pohnúť, ak sa stratia vajíčka pre predátorov.

Bežné samice sa začnú množiť vo veku dva roky. Na začiatku leta si nájdu partnera a obaja si obkĺznu nad hlavou a vydajú jačací zvuk. Matka zvyčajne znesie dve vajcia. Spoločná vajcia loon budú sedieť takmer mesiac pred vyliahnutím, pričom obaja rodičia sa budú na vajíčkach striedať. Po vyliahnutí matka i otec kŕmia kurčatá, keď rastú. Mláďatá budú trvať takmer tri mesiace, kým sa naučia lietať, ale necelý týždeň budú plávať a potápať sa. Po dorastení kurčiat samec a samica migrujú osobitne na zimné miesta. Na začiatku každého leta sa potom obaja vrátia na tú istú živnú pôdu.

Spoločná populácia loon

Odhady Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN) po celom svete existuje až 640 000 bežných loonov. Väčšina z týchto strojov sa nachádza v Severnej Amerike, najmä v Kanade. Odhaduje sa, že v Európe žije asi 2 600 bežných loonov.

Aj keď sa zdalo, že populácia v Severnej Amerike mierne rastie, IUCN uviedla, že v Európe klesá.

Zobraziť všetkých 59 zvieratá, ktoré začínajú na C

Zaujímavé Články