Tuleň obrovský

Vedecká klasifikácia slonovej pečate

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Šelma
Rodina
Felidae
Rod
Mirounga
Vedecké meno
Mirounga

Stav ochrany slonovej pečate:

Najmenej obavy

Umiestnenie slonovej pečate:

Oceán

Fakty o slonovej pečati

Hlavná korisť
Ryby, chobotnice, chobotnice
Výrazná vlastnosť
Dlhý nos podobný drieku a veľké telo
Biotop
Teplé pobrežné vody blízko pevniny
Predátori
Človek, žraloky, kosatky
Strava
Mäsožravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Ryby
Typ
Cicavec
Slogan
Najväčší druh tuleňov na svete!

Fyzické vlastnosti tulene slonovej

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
12 míľ / h
Dĺžka života
18 - 22 rokov
Váha
900 kg - 3 000 kg (2 000 libier - 6 000 libier)
Dĺžka
3 m - 5 m (10 stôp - 16 stôp)

Slonie tulene sa môžu ponoriť viac ako 5 000 stôp do oceánu a môžu zadržať dych na dve hodiny.



Chobotovitý nos tejto pečate uľahčuje pochopenie toho, ako dostala meno. Priemerná dĺžka života tuleňa severného je deväť rokov, zatiaľ čo tuleň slon žijúci v antarktickej oblasti môže žiť od 20 do 22 rokov. Samce tuleňov môžu vážiť až 4,5 tony. Oni sú mäsožravce žijúci na diéte kalmáre , ryby , lúče , tučniaky a niektoré malé druhy žraloky .



5 skutočností o slonovej pečati

• Tieto tulene trávia vo vode približne deväť mesiacov v roku.

• Sú to vynikajúci plavci, ale nepohodlne sa pohybujú, keď sú na zemi.

• Samce tuleňov slonov sa nazývajú býky.

• Tieto tulene sa lovili v 19. storočí, kým neboli takmer vyhynuté.

• Slonia pečať sa stáva dospelým vo veku troch rokov.

Vedecký názov Slonia pečať

Vedecký názov týchto tuleňov je Mirounga. Mirounga alebo „miouroung“ je austrálske domorodé slovo s významom pečať. Slonia pečať patrí do čeľade Phocidae a do triedy Mammalia.



Existujú dva druhy tuleňov sloních: severský (Mirounga angustirostris) a južné (Mirounga leonina).

Vzhľad a správanie tulene slonovej

Tieto tesnenia sú pokryté vrstvou svetlej alebo tmavo pálenej alebo sivastej kožušiny. Zatiaľ čo mužské tulene majú veľký nos podobný chobotu, ktorý sa tiež nazýva proboscis, ženské tulene majú nos, ktorý má normálnu veľkosť. Tieto pečate majú veľkú okrúhlu tvár, tmavé oči a fúzy.

Jeho dva krátke predné plutvy majú na koncoch nechty, ktoré vyzerajú ako dlhé, tmavé nechty na rukách. Jeho zadné plutvy sú opatrené webbedom, čo z tohto tvora robí jedného z najodbornejších plavcov v oceáne!

Samce tuleňov sú oveľa väčšie ako samice. Samec tuleňa severného môže vážiť až 4 400 libier a dorásť do dĺžky viac ako 13 stôp. Žena váži okolo 1300 libier a dorastá do dĺžky asi 10 stôp. Alternatívne, samec tuleňa južného váži okolo 11 000 libier a dorastá do dĺžky asi 16 stôp! Samica tuleňa tohto druhu váži okolo 2 000 libier a dorastá do dĺžky asi 10 stôp.

Pre porovnanie, mužská pečať s hmotnosťou 4 400 libier váži približne rovnako ako nosorožec, zatiaľ čo samica s hmotnosťou 2 000 libier má rovnakú váhu ako dva klavíry. Niet divu, prečo sa väčšina zvierat vyhýba týmto tuleňom!

Pri pohľade na dĺžku týchto tuleňov sa desaťmetrová slonia pečať rovná rovnakej polovici ako dospelá žirafa. 16-stopá dlhá pečať má dĺžku rovnako ako dva veľké vianočné stromčeky. Obrovská pečať slona samého drží rekord ako najdlhší - meria takmer 22 stôp!

Krátke predné plutvy a zadné plutvy tohto tesnenia majú špecifický účel. Jeho predné plutvy pomáhajú týmto tesneniam meniť smer pri plávaní, zatiaľ čo zadné plutvy s webbom ich posúvajú vpred cez oceán. Keď sú na zemi, tieto tulene používajú svoje predné plutvy na to, aby sa hojdali dopredu, zatiaľ čo sťahujú svoje zadné plutvy. Nie je ťažké pochopiť, prečo je táto pečať radšej vo vode!

Slonie pečate sú solitérne aj spoločenské. Keď plávajú v oceáne, sú osamelí. Ale keď sa vrátia na súš a v období rozmnožovania sa pripoja k hniezdisku, stávajú sa spoločenskými. Skupina tuleňov má veľa mien vrátane stáda, bobu, kolónie alebo harému (iba pre ženy).

Slonie tulene sú mimoriadne teritoriálne a môžu byť veľmi agresívne pri obrane svojej oblasti pobrežia. Samec tuleňa zhromažďuje 40 až 50 tuleňov alebo hárem, aby zostal na svojom území. Ak sa jeden muž pokúsi napadnúť územie iného štátu, môže to pri obrane územia vyústiť do krvavého násilného boja. Je to tiež veľmi hlučné. Pečate mužov vydávajú hlboké, ozývajúce sa zvuky podobné rytmom bubnov, keď bojujú s iným mužom.

tuleň sloní (Mirounga angustirostris) dve tulene slona

Habitat slonovej pečate

Tulene severné žijú v severnom Tichom oceáne neďaleko Baja California v Mexiku až po Aleutské ostrovy a Aljašský záliv. Tulene južné žijú v subarktických a antarktických vodách.

Tieto tulene migrujú do oceánu a niekoľko mesiacov lovia jedlo. Morskí biológovia zistili, že tulene mužské sledujú podobnú cestu, ako migrujú, zatiaľ čo tulene samičie si vyberajú rôzne cesty na cestu po oceáne. V polovici decembra sa tieto tulene vracajú na pôdu, aby mohli množiť, a koncom marca smerujú späť do oceánu.

Silné vrstvy tuku na týchto pečatiach ich udržiavajú v teple, keď plávajú cez chladné vody oceánu. Navyše majú špeciálne vyvinuté pľúca, ktoré sa vyprázdňujú, keď sa ponoria hlboko do oceánu, aby získali potravu a pri opätovnom vyplávaní na povrch ich doplnia vzduchom.



Diéta pre slonia pečať

Čo jedia tulene slonov? Kalmáre , lúče , tučniaky , malý žralok , kraby a ryby sú všetky v ponuke týchto šeliem. Počas asi deviatich mesiacov strávených v oceáne ich zriedka vidno na hladine vody. Plávajú buď tesne pod hladinou, alebo sa potápajú do hĺbky a hľadajú jedlo. Tieto tulene počas týchto mesiacov dodávajú telu veľa tuku. Akonáhle začne párenie, začína sa pôstne obdobie (nejedia).

Sloní tulení dravci a hrozby

Veľké biele žraloky a zabijácke veľryby sú dvaja predátori týchto tuleňov. Sú také veľké, že majú v oceáne veľmi málo predátorov.

Rybárske činnosti ľudí však môžu byť pre tieto tulene hrozbou. Niekedy sa zamotajú do veľkých komerčných rybárskych sietí, čo vedie k veľkému zraneniu alebo smrti. Tieto pečate tiež niekedy zasiahnu veľké lode a iné oceánske plavidlá, čo môže mať za následok ich smrť.

Udalosti v prostredí, ako sú hurikány a tropické búrky, môžu znížiť populáciu tuleňov sloních. Mláďatá tuleňov, ktoré ešte nie sú silnými plavcami, môžu byť pri týchto poveternostných podmienkach pozametané a zabité.

Kedysi tieto plomby lovili pytliaci kvôli oleju v ich veľrybe. Teraz majú právnu ochranu pred pytliackou činnosťou. Stav ochrany tuleňov sloních podľa Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) , je najmenšie obavy .

Rozmnožovanie tuleňov sloních, deti a životnosť

V decembri sa začína sezóna párenia pre tulene slonie. Vychádzajú z oceánu a usadzujú sa na pevnine. Samce tuleňovitých slonov, ktoré sa tiež nazývajú býky, prichádzajú k hniezdisku skôr ako samice. Samce tuleňov medzi sebou bojujú o územie a nadvládu. Samec tuleňa dvíha hornú polovicu tela, niekedy mu umožňuje stáť šesť stôp. Dva tulene mužského pohlavia si navzájom narážajú nosmi podobnými slonom, hryzú sa a tlačia do seba, kým sa jeden nevzdá alebo nie je tak zranený, že nemôže pokračovať. Toto je hlučné a nebezpečné stretnutie!

Len čo si tuleň dominantný ustanoví svoje územie, tulene samičie dorazia z oceánu. Samec tuleňa má na svojom území 40 až 50 samíc. Skupina samíc sa nazýva hárem. Muž sa kryje s väčšinou žien v háreme.

Gestačné obdobie tuleňa slonieho je 11 mesiacov. Akonáhle samica tuleňa otehotnie, vráti sa do oceánu. Neskôr sa vráti na breh a porodí jedno dieťa, ktoré sa tiež nazýva šteňa. Novorodené tulene vážia okolo 75 libier a sú pokryté čiernou kožušinou. The šteniatko je schopný vidieť, počuť a ​​pohybovať sa hneď od narodenia.

Materská pečať kojí svoje šteňa jeden mesiac, potom začne jesť pevnú stravu. Matka opustí svoje šteňa už po jednom mesiaci a pred opustením hniezdiska sa vráti do oceánu. Mesačné šteniatko slonovej pečate sa musí samo naučiť a precvičovať si svoje plavecké a lovecké schopnosti.

Priemerná dĺžka života tuleňa severného je deväť rokov, zatiaľ čo životnosť tuleňa južného sa pohybuje od 20 do 22 rokov. Tulene samice zvyčajne žijú dlhšie ako tulene mužské, pretože tulene mužské musia bojovať o územie a niekedy musia byť zranené skrátením života. Tieto plomby sú tiež citlivé na rôzne kožné choroby.

Obyvateľstvo

Predpokladá sa, že populácia tuleňov severných je okolo 127 000. V blízkosti mexického pobrežia žije 26 000 obyvateľov, zatiaľ čo zvyšok žije pri pobreží Kalifornie. Existuje približne 650 000 tuleňov južných.

Populácia týchto tuleňov je buď stabilná, alebo sa zvyšuje. To je dobrá správa, vzhľadom na to, že v 19. storočí takmer vyhynuli vďaka pytliackej činnosti. Stav ochrany oboch druhov je dnes najmenšie obavy .

Zobraziť všetkých 22 zvieratá, ktoré začínajú E

Zaujímavé Články