Škrečok

Vedecká klasifikácia škrečkov

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Cnidaria
Trieda
Mammalia
objednať
Rodentia
Rodina
Cricetidae
Rod
Mesocricetus
Vedecké meno
Mesocricetus Auratus

Stav ochrany škrečkov:

Najmenej obavy

Umiestnenie škrečka:

Afrika
Ázia
Stredná Amerika
Eurázia
Európe
Severná Amerika
Oceánia
Južná Amerika

Fakty o škrečkoch

Hlavná korisť
Semená, orechy, bobule
Biotop
Suché púšte a piesočné duny
Predátori
Sova, jastrab, hady
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
8
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Semená
Typ
Cicavec
Slogan
Schopný bežať tak rýchlo dozadu ako dopredu!

Fyzické vlastnosti škrečka

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • biely
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
4 míľ / h
Dĺžka života
2-3 roky
Váha
100 - 900 g (3,5 - 32 oz)

Predpokladá sa, že škrečky pochádzajú z púštnych krajín východnej Ázie vrátane druhov škrečkov, ako je škrečok obyčajný a škrečok miniatúrny. Škrečky vo voľnej prírode zvyknú tráviť väčšinu času kopaním a hľadaním potravy.



Dnes sa škrečky bežne chovajú ako domáce zvieratá, pričom priemerný škrečok v domácnosti dosahuje vek okolo 2 alebo 3 rokov. Škrečky sú považované za ľahké prvé domáce zvieratá pre deti, ktoré majú pre škrečky celkom prirodzenú povahu, malú veľkosť a pokojný temperament.



Škrečky sú osamelé zvieratá. Niektoré druhy škrečkov sú tak osamelé, že budú bojovať na život a na smrť, ak sa na rovnakom území nachádza viac ako jeden škrečok.

Škrečky vo voľnej prírode sú nočné zvieratá, pretože škrečky trávia denné hodiny v norách pod zemou, aby sa škrečok vyhol mnohým predátorom v prirodzenom prostredí škrečka. Škrečok opustí bezpečie svojej podzemnej nory v noci, keď je tmavá a teplota na ochladzovanie, aby sa dalo hľadať jedlo.



Škrečky používajú svoje veľké vrecká na líca na uskladnenie potravy, ktorú škrečok nájde, aby škrečok mohol jedlo vziať späť do skrýš v podzemnej nore. Orechy, semená, zelenina, tráva, ovocie a bobule sú súčasťou prirodzenej stravy škrečka.

Vo voľnej prírode (a ešte viac na komerčnom trhu s domácimi zvieratami) sa nachádza viac ako 20 rôznych druhov škrečkov. Ruský škrečok patrí medzi najmenšie druhy škrečkov, pričom dospelí škrečky ruského trpaslíka zriedka dorastajú do dĺžky viac ako 10 cm. Častejší škrečok sýrsky je najväčší druh škrečka a je známe, že niektorí jedinci škrečka sýrskeho dorastajú až do dĺžky takmer 30 cm, aj keď priemerná veľkosť škrečka sýrskeho je zvyčajne okolo 20 cm.

Mnoho druhov škrečkov je veľmi rýchle v behu, takže sú schopné uniknúť z prichádzajúcich predátorov. Vzhľadom na tvar a veľkosť zadných labiek škrečka sú škrečky často schopné bežať tak rýchlo dozadu, ako aj dopredu, čo škrečkom umožňuje ľahký únik v norách.



Škrečky obývajú polopúštne oblasti po celom svete a mäkká pôda poskytuje vynikajúci materiál pre vnorenie sa. Škrečok pre škrečka často pozostáva z mnohých tunelov a komôr vrátane samostatných oblastí, kde môže škrečok jesť a spať.

Fakty o škrečkoch

  • Škrečok má dve predné labky, ktoré majú tvar viac ako ruky, a škrečok používa predné chodidlá na držanie a hľadanie potravy.
  • Dve zadné labky škrečka sú o niečo väčšie ako predné labky a slúžia na vyváženie a podoprenie škrečka, keď si sadne.
  • Jemný tvar zadných nôh škrečka umožňuje škrečkovi bežať nielen dopredu, ale aj dozadu, aby škrečok mohol ľahko uniknúť do nôr.
  • Ruky škrečka sú dobre prispôsobené svojmu účelu, pretože majú päť prstov na každej ruke, kde nohy škrečka majú iba tri.
  • Škrečky majú na spodnej časti labiek mäkké vankúšiky, ktoré im pomáhajú plynulým behom, a dlhé nechty na konci každého prsta, ktoré škrečkovi pomáhajú uchopiť.

Fakty o škrečkoch

  • Pretože škrečky sú hlodavce, ich zuby neustále rastú, takže škrečky musia zuby škrípať, aby im nehryznutím niečoho tvrdého zabránili príliš dlho.
  • Škrečky majú 16 zubov, ktoré neustále rastú, aby mali škrečok výhodu v prípade, že o zub príde.
  • Na rozdiel od mnohých iných druhov zvieracích mláďat sa škrečky rodia s plnými zubami a tie si zachovávajú celý život.
  • Škrečky majú vrecká na líčka, do ktorých si ukladajú jedlo, keď sa zháňajú potravu, a vrecká neskôr vyprázdnia, aby mohli jesť svoje uložené jedlo.
  • Škrečok je schopný niesť svoju vlastnú váhu v potrave na lícach a potom si vytvorí tajné kúsky jedla, aby zabezpečil, že škrečok nikdy nedôjde.
Zobraziť všetkých 28 zvieratá, ktoré začínajú H

Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov

Zaujímavé Články