Zajac

Zajac vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Lagomorpha
Rodina
Leporidae
Rod
Lepus
Vedecké meno
Lepus

Stav ochrany zajaca:

Takmer ohrozený

Umiestnenie zajaca:

Afrika
Ázia
Stredná Amerika
Eurázia
Európe
Severná Amerika
Oceánia
Južná Amerika

Zajac fakty

Hlavná korisť
Tráva, ovocie, semená
Biotop
Hustá vegetácia a otvorené polia
Predátori
Sova, jastrab, kojot
Strava
Bylinožravec
Priemerná veľkosť vrhu
6
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Cicavec
Slogan
Môže dosiahnuť rýchlosť viac ako 40 mph!

Zajac fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • biely
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
45 míľ / h
Dĺžka života
2-8 rokov
Váha
1-5,5 kg (3-12 libier)

Zajac je jedným z najrýchlejších suchozemských cicavcov na svete.



Táto rýchlosť je absolútne nevyhnutná pre jej prežitie. Toto malé a plaché zviera, ktoré nemá k dispozícii nijaké ďalšie impozantné obranné mechanizmy, dokáže predbehnúť predátorov neuveriteľnými výbuchmi rýchlosti a vytrvalosti. Zajac je veľmi častým javom, ale mnoho ľudí sa stane obeťou divokých predátorov alebo lovcov ľudí skôr, ako zomrú z prirodzených príčin.



3 Zajac fakty

  • Zajac má prominentné postavenie v mytológii a folklóre ľudských spoločností po celom svete. Legenda o Bielom zajacovi, v ktorej duch ženy má podobu zajaca a v noci straší na zemi, je ústredným pilierom britského folklóru. Tieto zvieratá sú tiež bežným motívom v literatúre a umení, vrátane Alice’s Adventures in Wonderland. V niektorých tradíciách je zobrazený ako podvodník.
  • Zajac je nočné zviera, ktoré trávi noc hore a deň spí.
  • Predné zuby zajaca nikdy neprestanú rásť počas celého života. Zviera musí žuť zuby dole žuvaním trávy.

Zajac vedecký názov

Zajac nie je jediný druh, ale skôr celý rod známy ako Lepus (čo je latinský názov pre zajaca). Ako už možno viete, rod je na úrovni vedecká klasifikácia priamo nad druhmi. V rode Lepus existuje približne 30 druhov. Medzi pojmami zajac, králik a zajac je pomerne veľa populárneho zmätku. Zajac a jackrabbit sú zameniteľné výrazy, ktoré popisujú to isté, ale výraz králik sa vzťahuje na iný rod zvierat úplne. Mätúcnejšie je, že päť druhov králikov sa v skutočnosti nazýva zajac, vrátane ohrozeného nepálskeho zajaca nepálskeho a zajaca červeného v Afrike.

Zajac vs. králik

Zajace a králiky obaja patria do tej istej čeľade Leporidae a do radu Lagomorpha (aj keď sa kedysi považovali za hlodavce). Hlavnými rozdielmi sú zajačie väčšie uši, osamelý životný štýl a tendencia rodiť mláďatá skôr nad zemou ako v norách. Kvôli nedostatočnej ochrane mladých ľudí musia byť pripravení postarať sa o seba ihneď po narodení. Ďalším rozdielom je, že zajace sú so svojimi dlhšími svalovými vláknami vhodnejšie na beh na dlhé vzdialenosti.



Zjav a správanie zajaca

Tieto zvieratá majú dosť výrazný vzhľad, ktorý sa vyznačuje extrémne dlhými ušami, dlhými zadnými nohami, krátkym ňufákom, veľkými očami a statným telom. Zvyčajne sú ozdobené bielou, čiernou, šedou, pálenou alebo červeno-oranžovou farbou, aby splynuli s okolím. Niektoré druhy počas zimných mesiacov zbelejú alebo zostanú biele celý rok ako forma maskovania v snehu. Za účelom zmeny farby sa tieto zajace na jar líšia.

Zajace sú fyzicky najväčšie zvieratá v poradí Lagomorphs. Sú dokonca väčšie ako úzko spojené králiky a pikas . Merajú asi 16 až 28 palcov od hlavy po chvost, sú o niečo väčšie ako typické dom kat . Telo je doplnené 6-palcovými nohami a 8-palcovými ušami. Najťažším druhom je arktický zajac okolo 11 libier. Samec je známy ako jack, zatiaľ čo samica sa nazýva jill. Obidve sú si dosť podobné veľkosťou a vzhľadom, hoci samice majú tendenciu byť trochu väčšie, čo je pre cicavca neobvyklé.

Tieto osamelé zvieratá majú tendenciu sa formovať v malých pároch alebo rodinných jednotkách nazývaných hnacie vozidlá. Jedinýkrát, čo sa zídu medzi ostatnými zajacmi, je nájsť vhodného partnera. Na rozdiel od králikov majú tendenciu žiť výlučne nad zemou. Ak potrebujú hľadať bezpečie, zvyčajne sa skryjú v trávach alebo kríkoch.



Aj keď to nemusí vyzerať, zajace sú fyzicky pozoruhodné tvory s jemne vyvinutým sluchom, čuchom a zrakom. Ich široký uhol pohľadu im umožňuje detekovať predátorov prichádzajúcich z ľubovoľného miesta v okolí, okrem malého slepého uhla pred ich nosmi. Produkujú tiež feromóny z vonných žliaz, ktoré môžu hrať úlohu pri párení. Niektoré druhy sú schopné krátkeho výbuchu rýchlosti medzi 40 a 50 MPH a konzistentnejšej rýchlosti okolo 30 MPH. Vďaka svojim silným zadným končatinám môžu skočiť 10 stôp do vzduchu. Sú tiež vynikajúcimi plavcami, ktorí bez problémov prekonávajú rieky a veľké vodné plochy.

Zajac behajúci v zimnom lese
Zajac behajúci v zimnom lese

Dlhé uši

Zajac má pôsobivo obrovské uši. V pomere k veľkosti tela sú snáď najväčšie spomedzi všetkých žijúcich cicavcov. Predpokladá sa, že majú dlhé uši z dvoch rôznych dôvodov. Po prvé, uši im umožňujú počuť zvuk takmer z ktoréhokoľvek smeru. Po druhé, uši slúžia na odvádzanie telesného tepla a udržiavanie zajaca v chlade, najmä počas teplejších mesiacov roka. To je nevyhnutné pre prežitie zvieraťa, pretože sa tieto zvieratá nemôžu potiť alebo lapať po dychu. V skutočnosti, keď svetlo presvitá cez ucho, niekedy môžete vidieť hustú škvrnu krvných ciev v jeho vnútri, ktorá v teple napučia a zníži teplotu tela.

Zajac biotop

Tieto zvieratá sa prirodzene vyskytujú v celej Európe, Ázii, Afrike a Severnej Amerike. Kvôli veľkému počtu biotopov, ktorým sa tento rod prispôsobil, každý druh obýva iné geografické rozpätie. Zajac na snežniciach je známy druh, ktorý sa vyskytuje od Aljašky po horské oblasti Kalifornie a Nevady. Zajac africký, ako už z názvu vyplýva, obýva veľkú časť Afriky. The arktický zajac je jedným z mála druhov prispôsobených na chladné extrémy severnej Kanady a Grónska.

Zajac európsky - ktorý obýva Európu, Stredný východ a ďaleký východ až na Sibír - je možno najbežnejším druhom zajacov na svete. V posledných storočiach sa začala loviť v Austrálii, na Novom Zélande, v Južnej Amerike a v častiach Severnej Ameriky. Ale po rozšírení kontroly sa tento druh v mnohých častiach sveta považuje za škodcu, pretože konzumuje plodiny a prekonáva miestne druhy.

Kdekoľvek sa zistí, tieto zvieratá radšej obývajú otvorené nížiny, ako sú lúky, lúky, púšte, tundra a savany. Aj keď ich to niekedy vystavuje predátorom, ich pozoruhodná rýchlosť im často umožňuje dostať sa z nich aj v relatívne rovinatých oblastiach. Ak sa potrebujú skryť, zajace sa skryjú v tráve, kríkoch alebo dutinách. V zalesnenejších oblastiach žije iba niekoľko druhov.

Zajačia strava

Zajace sú bylinožravé zvieratá, ktoré vo voľnej prírode väčšinou konzumujú trávy. To je doplnené o orechy, ovocie, zeleninu a huby. Tráva, ktorá je zložená z tvrdej celulózy, je mimoriadne ťažko stráviteľná. Pretože týmto zvieratám chýba viackomorový žalúdok dobytok , jeleň a ďalších prežúvavcov sa predpokladá, že si vyvinuli potravu vlastného trusu, ktorý obsahuje veľa nestrávených živín. To im dáva druhú šancu stráviť všetky živiny, ktoré v jedle zostanú.

Zajac predátori a hrozby

Zajace sú prirodzenou korisťou mnohých veľkých mačiek, vtákov a plazov po celom svete. Zajac na snežniciach je najbežnejším korisťou mocných rys . Tento druh prechádza neobvyklým cyklom rozmachu / poprsia, v ktorom počet havaruje z nadmerného lovu a potom sa pomaly začína zotavovať. Tento cyklus prebieha v pravidelnom časovom rozmedzí osem až 11 rokov. Medzitým je zajac hnedý aj európsky zajac korisťou líška . Medzi ďalších bežných predátorov patrí bobcats , jastrabi, orly , snežné sovy , vlci , kojoti , medvede , a dokonca lasice .

Zajac bol tradične bežným zdrojom potravy ľudí a aj dnes patria medzi naj lovenejšie zvieratá. Väčšina tohto lovu sa vykonáva zodpovedne. Ešte väčšou hrozbou je však strata biotopov a fragmentácia, ktorá spôsobila pokles počtu na celom svete.

Reprodukcia zajaca, deti a životnosť

Chovná sezóna zajaca je dosť súťaživá a divoká. Muži budú medzi sebou bojovať o prístup k ženám, zatiaľ čo žena prinúti muža, aby ju prenasledoval na skúšku jeho vytrvalosti a odhodlania. To tiež slúži účelu pomoci zvieraťu zostať fit. Ak samica nie je vôbec pripravená na párenie, môže samca prísnym úderom boxovať priamo cez tvár. Chovná doba zajaca sa líši podľa druhu. Niektoré druhy sa môžu množiť kedykoľvek počas celého roka, zatiaľ čo iné sa chovajú iba počas jarných a letných mesiacov.

Zajace aj králiky majú povesť plodnej miery reprodukcie. Samica môže zvyčajne vyprodukovať jedno až osem detí v jednom vrhu (zriedka až 15) s až tromi vrhmi ročne. Množstvo mláďat zvyčajne závisí od množstva potravy. Matka bude deti zvyčajne nosiť asi 40 dní. Mladý zajac, skrytý vo veľkých trávach alebo depresiách, sa rodí s otvorenými očami a úplne dorastenou srsťou. Sú schopní začať poskakovať behom niekoľkých minút po vystúpení z lona. Je to tak preto, lebo nebudú mať ochranu väčšej skupiny. Samotná matka navštevuje deti iba raz denne na veľmi krátke obdobia, zvyčajne ich ošetrí.

Odvykanie sa zvyčajne začína okolo 10 dní života a trvá až 23 dní. Aj keď sú skoro po narodení funkčne nezávislé, sexuálna zrelosť u väčšiny druhov zajacov trvá asi jeden až dva roky. Typická dĺžka života vo voľnej prírode je štyri až osem rokov. Ak sa zajac vyhne chorobe a dravosti, potom je maximálna možná dĺžka života okolo 12 rokov.

Zajac Obyvateľstvo

Zdá sa, že väčšina druhov zajaca je v relatívne dobrom zdravotnom stave. Podľa IUCN Červený zoznam, ktorý sleduje stav ochrany mnohých zvierat, väčšina zajačích druhov je v súčasnosti klasifikovaná ako najmenšie obavy . Niekoľko druhov, ako napríklad zajac korzický, jackrabbit obojstranný a čierny jackrabbit, sú zraniteľný . Hainanský zajac v čínskom Hainane a mexický jackrabbit Tehuantepec sú obaja ohrozený k zániku. Presné údaje o populácii nie sú k dispozícii, ale zdá sa, že niektoré druhy upadajú z poľnohospodárstva a iných strát biotopov.

Zobraziť všetkých 28 zvieratá, ktoré začínajú na H

Zaujímavé Články