Pečať leopardia

Vedecká klasifikácia tulene leopardej

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Šelma
Rodina
Felidae
Rod
Hydrurga
Vedecké meno
Hydrurga Leptonyx

Stav zachovania tulene leopardej:

Takmer ohrozený

Umiestnenie pečate leoparda:

Antarktída
Oceán

Fakty o pečati leoparda

Hlavná korisť
Tučniak, ryby, kalmáre
Biotop
Studené vody južnej pologule
Predátori
Človek, žraloky, kosatka
Strava
Mäsožravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Tučniak
Typ
Cicavec
Slogan
Najagresívnejší druh tuleňov na svete!

Fyzické vlastnosti tuleňa leopardieho

Farba
  • Šedá
  • čierna
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
18 míľ / h
Dĺžka života
20 - 24 rokov
Váha
200 - 591 kg (440 - 1 300 libier)

Leopardia tuleň je nemotorná na zemi, ale elegantná v mori. Je to šikovný dravec, ktorému sa darí v mrazivých vodách Antarktídy.



Tento vysoko výrazný druh má súbor nezameniteľných prvkov, ktoré mu pomáhajú prežiť vo voľnej prírode, vrátane veľrybích bobov a plutiev. Vďaka malému množstvu prírodných predátorov a dostatku potravy si tuleň leopardí skrotil jedno z najnehostinnejších prostredí na planéte. Málokto však niekedy videl človeka zblízka, pretože priamy kontakt s ľuďmi je zriedkavý a pominuteľný. Toto umožnilo množenie sa tuleňa leopardieho v moriach najjužnejších extrémov planéty.



5 Fakty o pečati leoparda

  • Aj keď tulene leopardie majú na plutvách malé pazúry, v skutočnosti sú to ich veľké zuby, ktoré im umožňujú zabíjať a konzumovať väčšiu korisť.
  • Leopardie tulene vnímajú okolité prostredie svojimi krátkymi fúzmi. Biológovia dokázali určiť posledné jedlo z tuleňa analýzou chemického zloženia fúzov.
  • Týmto tesneniam chýba vonkajšia klapka na ucho. Namiesto toho majú na oboch stranách hlavy jednoduchý otvor, ktorý vedie do zvukovodu.
  • Aby sa lepšie vyrovnal s tlakom vody, môžu si leopardie tulene pred ponorením pod vodu zrútiť pľúca.

Vedecký názov tulene leopardej

Vedecký názov tuleňa leopardieho jeHydrurga leptonyx. Hydrurga znamená pracovník vo vode a leptonyx znamená v gréčtine štíhly alebo malý pazúr. Tuleň leopardí je jediný žijúci druh v rodeHydrurga. Patrí tiež do rodinyFelidae, čo znamená ušné alebo pravé pečate. To ich odlišuje od uškatcov rodinyOtariidae. Tuleň leopardí má najväčšiu príbuznosť s tuleňom Weddellovým, tuleňom krabovým a tuleňom Rossovým, ktoré všetky žijú v Antarktíde.

Tieto tulene sú v skutočnosti druhom šelmy - radu cicavcov, ku ktorým mačky , psov a medvede patrí. Tesnenia pravdepodobne sa rozdelil od zvyšku mäsožravcov asi pred 50 miliónmi rokov. Odvtedy vyvinuli špeciálne adaptácie, ktoré zodpovedali životu vo vode. Zahŕňa aj väčšiu skupinu tuleňov, plutvonožce morské levy a mrože .

Vzhľad tulene leopardej

Leopardie tulene sú dlhé, hladké, mäsožravé cicavce so zaoblenou hlavou, veľkým ňufákom, veľkými ústami a plutvami na všetkých štyroch chodidlách (ktoré im zvierajú lakte aj kolená). Tento druh je pokrytý tenkou kožušinou a dá sa spoznať podľa tmavošedej alebo čiernej farby na hlave a chrbte a podľa bielej alebo svetlošedej farby okolo brucha. Najvýraznejšou črtou druhu sú čierne škvrny okolo bielych častí tela. Tento vzor pripomína veľkú mačku, pre ktorú je pomenovaný.

Tieto pečate môžu dosiahnuť dĺžku viac ako 12 stôp a hmotnosť viac ako tisíc libier. To je asi také ťažké ako krídlo. To z nich robí jednu z najväčších a najimpozantnejších pečatí na svete. Ženy skutočne prevažujú nad mužmi so značným rozdielom. Toto je opakom niektorých plutvonožcov, napríklad tuleňov slonov, v ktorých sú muži väčší ako samice.



tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx) tuleň leopardí na kúsku ľadu

Chovanie tulene leopardej

Tulene leopardie sú zväčša samotárske stvorenia, ktoré žijú a lovia sami. Jediný trvalý kontakt s ostatnými tuleňmi počas celého roka je počas obdobia párenia. Často medzi sebou súťažia o získanie jedla, ale niekedy môžu spolupracovať aj pri zbraní koristi. Napriek svojej samotárskej povahe je tuleň leopardí napriek tomu veľmi vokálnym druhom. Veľký repertoár hovorov zahŕňa trylky, štekanie a stonanie (ktoré sa môžu líšiť podľa veku), ktoré im majú pomôcť vytvoriť územie a prilákať potenciálnych partnerov. Zdá sa, že majú jedinečné správanie a rituály spojené s určitými štylizovanými vokalizáciami a zvukmi.

Počas miliónov rokov evolúcie získali tieto tulene špecifické úpravy, ktoré jej pomáhajú vyrovnať sa s drsnou realitou chladného morského prostredia. Silná vrstva tuku poskytuje špeciálnu izoláciu od chladných vôd. Ich telá sú tvarované čo najhladšie, aby minimalizovali odpor v mori. Ich predné plutvy, ktoré sú pomerne veľké vzhľadom na veľkosť tela, im umožňujú riadiť s neuveriteľnou svižnosťou a presnosťou vo vode, zatiaľ čo zadné plutvy poskytujú rýchlosť a pohyb pri zdvihu zo strany na stranu. Predpokladá sa, že pri plávaní sa môžu krátkodobo pohybovať rýchlosťou až 25 mph. Tulene leopardie sú však na zemi veľmi nemotorné tvory. Musia sa prinútiť vpred tým, že sa krútia na bruchu a ťahajú svoje telá nahor.

Našťastie ich ťažkopádny pohyb po zemi nie je veľmi prekážkou. Tulene leopardie trávia väčšinu svojho života vo vode a okolo nej, občas prídu na ľad kvôli odpočinku, bezpečnosti a chovu. Rovnako ako kytovce, aj tuleň leopardí môže trvať dlho medzi dychmi kyslíka. Pred ponorením sa pod vodu môže tesnenie zbaliť pľúca, aby sa vyrovnalo s tlakom vody. Tiež sa zdá, že majú vyššiu koncentráciu molekúl ukladajúcich kyslík v krvi. Na rozdiel od mnohých iných plutvonožcov však tulene leopardie nerobia zvlášť hlboké alebo dlhé ponory. Spravidla sa zdržiavajú v rozmedzí niekoľkých stoviek stôp povrchu.

Aj keď druh tuleňa leopardieho nebol dôkladne študovaný, všeobecne sa vie, že tulene (dokonca aj solitérne druhy) sú hravé, bystré a zvedavé stvorenia. Zdá sa, že majú vrodenú schopnosť vykonávať obmedzené úlohy a plniť príkazy. Niektoré druhy (nie nevyhnutne tulene leopardie) sú držané v zajatí, aby ľudí pobavili a poučili o morskom živote.

Habitat tuleňa leopardieho

Tuleň leopardský žije výlučne vo vodách Antarktídy. Toto je jeho celoročný domov. Tento druh však bol spozorovaný až zďaleka ako Južná Amerika, Austrália, Nový Zéland a Južná Afrika. Ich životy sa točia okolo vernosti príbalovému ľadu a blízkym ostrovom. Môžu migrovať okolo svojho prirodzeného areálu po celý rok v reakcii na prítomnosť ľadových kryh a koristi.

Diéta s leopardím tesnením

Strava tuleňa leopardieho sa skladá hlavne z ryby , kalmáre , mäkkýše, tučniaky (vrátane gentoos a cisárov), morské vtáky a niekedy dokonca aj mláďatá iných druhov tuleňov. Vďaka svojim ostrým zubom, pazúrom a veľkým silným čeľustiam si tieto mäsožravce právom získali reputáciu jedného z najprudších predátorov mora. Sú tiež jedným z mála druhov tuleňov, ktoré konzumujú ďalšie teplokrvné zvieratá.

Kril sa javí ako obľúbené jedlo z leopardích tuleňov. Vyvinuli si špecializované zuby, ktoré môžu pri pohybe vypínať drobnú korisť z okolitej vody. Tulene leopardie však príležitostne zaútočia a zožerú všetko, čo nájdu. Ich strava sa môže meniť podľa ročných období a dostupnosti potravy. Aby chytili úhybnejšie zvieratá, títo šikovní lovci budú čakať na korisť alebo sa preplížiť a vytrhnúť ich priamo spod vody. Predtým, ako bude korisť dostatočne veľká na to, aby ju bolo možné skonzumovať, budú ju musieť najskôr roztrhnúť.



Leopard Seal Predators and Threats

Tuleň leopardí sa považuje za vrcholového predátora, ktorý má vo voľnej prírode niekoľko ďalších prirodzených predátorov. Jedným z nich je však zabijácka veľryba . Tieto chytré tvory budú loviť tuleňa buď samostatne, alebo v balíkoch, a to nasadením inteligentných stratégií do rohu a konzumácie. Existujú aj správy, že žraloky môžu niekedy napadnúť a skonzumovať tulene leopardie, ale skutočné pozorovanie predácie tuleňov leopardích je pomerne zriedkavé.

Pretože tento druh zaberá extrémne prostredie na okraji sveta, ľudia pre neho nie sú významnou hrozbou, okrem občasných zapletení do rybárskych sietí. Zmena podnebia z dlhodobého hľadiska však môže predstavovať riziko pre biotop, na ktorom sa druh spolieha na svoje prežitie. Ak sa ľad Antarktídy roztopí alebo rozptýli, naruší to spôsoby chovu tuleňov.

Rozmnožovanie tuleňov leopardích, deti a životnosť

Reprodukčné návyky tuleňa leopardieho zostávajú pre biológov niečím tajomným. Pretože je ťažké dostať sa do mrazivého prostredia Antarktídy, skutočné párenie tuleňov leopardích nebolo takmer nikdy priamo pozorované. Na základe nejakej dokumentácie však možno vyvodiť niekoľko faktov o reprodukčnom správaní druhu.

Tento druh sa rozmnožuje iba raz ročne, okolo mesiacov december a január. Predpokladá sa, že muži tuleňa leopardieho urobia určité vokalizácie, aby prilákali a zabezpečili kamarátov. Muži sú v boji o správne ženy často dosť agresívni a teritoriálni. Po spárovaní párov pravdepodobne dôjde k skutočnému páreniu vo vode. Samec sa však pri narodení dieťaťa nezdržuje. Zvyčajne odišiel po skončení párenia.

Samice leopardích tuleňov majú dlhé obdobie gravidity, ktoré trvá približne do októbra alebo novembra (približne desať mesiacov). Novonarodená pečať sa nazýva šteňa a naraz sa narodí iba jedna. Mladý tvor môže vážiť viac ako 60 kilogramov priamo z lona matky. Nasledujúce štyri týždne je samica sama zodpovedná za výchovu a odstavenie mláďaťa. Väčšina tohto času sa trávi na ľadových kryhách, kde je mláďa väčšinou v bezpečí a chránené pred potenciálnymi mäsožravcami. Šteňa sa musí rýchlo naučiť plávať a loviť, pretože krátko po odstavení začne žiť samo. Toto umožňuje samici znova začať párenie práve v období rozmnožovania.

O detskom vývoji tuleňa leopardieho sa toho veľa nevie. Verí sa však, že dosiahnutie pohlavnej dospelosti zvyčajne trvá niekoľko rokov. Je známe, že tuleň leopardí žije vo voľnej prírode až 30 rokov, ale priemerná dĺžka života môže byť kratšia.

Obyvateľstvo tulene leopardej

Kvôli obtiažnosti prieskumu v antarktickej oblasti je ťažké presne odhadnúť, koľko tuleňov leopardích na svete žije. Podľa Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) Červený zoznam, tuleň leopardí je druh najmenšie obavy . IUCN tvrdí, že vo voľnej prírode žije najmenej 35 000 jedincov, ale môže to byť nedostatočný počet. Niektoré odhady hovoria o skutočných číslach nad 100 000 alebo dokonca 200 000.

Na rozdiel od iných druhov sa tuleň leopardí tradične neloví pre svoj tuk a kožušinu, čo ho šetrí pred rýchlym vyčerpaním. Napriek tomu sú chránení medzinárodnými dohovormi proti lovu. Strata morského ľadu v Antarktíde by však mohla v budúcnosti predstavovať potenciálnu hrozbu prerušením ich chovateľského správania.

Zobraziť všetkých 20 zvieratá, ktoré začínajú na L

Zaujímavé Články