Horská gorila

Vedecká klasifikácia horských goríl

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Primáty
Rodina
Hominidae
Rod
Gorila
Vedecké meno
Gorila Berengei Berengei

Stav ochrany horských goríl:

Ohrozený

Horská gorila Umiestnenie:

Afrika

Fakty o horskej gorile

Hlavná korisť
Listy, semená, bylinky
Biotop
Tropický les a džungle v horských oblastiach
Predátori
Človek, leopard
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Sociálna
Obľúbené jedlo
Listy
Typ
Cicavec
Slogan
Izolovaná populácia nájdená v horách!

Fyzické vlastnosti horskej gorily

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
25 míľ / h
Dĺžka života
35-50 rokov
Váha
204 - 227 kg (450 - 500 libier)

Horská gorila, veľká, ale jemná, tvrdá a súcitná, je zaujímavým kontrastom extrémov.



Tieto veľké drevárske koncerny sídlia hlboko v oblačných lesoch strednej Afriky. Horské gorily vykazujú bystrú inteligenciu a bohatý emocionálny a spoločenský život. Ako jeden z najbližších žijúcich príbuzných ľudstva ponúkajú fascinujúci pohľad na náš vlastný vývoj a vývoj. Napriek svojej mierovej existencii sú však horské gorily v súčasnosti ohrozené ľudskými zásahmi a zmenami podnebia.



Fakty o horskej gorile

  • Na základe jednej metriky veľkosti genómu zdieľajú gorily približne 98,4 percenta rovnakej DNA s ľuďmi. To je len o málo menej ako 98,7% podobností medzi šimpanzmi a ľuďmi.
  • Jednotlivé gorily horské sa dajú identifikovať podľa tvaru a vzorov ich nosa, rovnako ako ľudí podľa ich odtlačkov prstov. Žiadne dve gorily nezdieľajú úplne rovnaké vzory.
  • Kvôli strieborným prúžkom vlasov pozdĺž chrbta dospelých horských goríl sú všeobecne známe aj ako strieborné.
  • Mláďatá horských goríl sa držia svojej matky prvé dva alebo tri roky svojho života.
  • Vôňa je dôležitým aspektom komunikácie goríl. Vône môžu signalizovať blízke ohrozenie predátormi alebo reprodukčnú dostupnosť samíc.

Vedecký názov horskej gorily

Vedecký názov horskej gorily jeGorilla beringei beringei. Je to vlastne jeden z dvoch poddruhov druhu východná gorila - druhá je gorila východná nížina alebo Grauerova gorila. Aj keď ide o rovnaký druh, sú oddelené geografickými preferenciami a nemajú tendenciu sa krížiť.

Najbližšie príbuzným živým druhom je západná gorila . Kedysi bol klasifikovaný ako tretí poddruh v rámci skupiny východných goríl, ale genetická analýza odhalila dosť rozdielov, ktoré by odôvodnili samostatné označenie druhu.

Horská gorila patrí do tej istej rodiny,Hominidaeako šimpanzy , orangutany a ľudí , čo z nás robí trochu vzdialeného bratranca. Aj keď je ťažké uviesť presný dátum, zdá sa, že spoloční predkovia ľudí a goríl sa rozdelili asi pred deviatimi až desiatimi miliónmi rokov. Toto je približný čas, keď sa rozchádzali evolučné línie goríl a človeka.

Vzhľad horskej gorily

Horská gorila je veľký statný primát s dlhými rukami, plochým nosom, predĺženou, takmer kužeľovitou hlavou a veľkým opuchnutým bruchom. Srsť má takmer úplne čiernu alebo hnedastú farbu, ale staršie samce majú tiež zozadu strieborný alebo biely pruh. Chodidlá, ruky, tvár a prsia sú úplne plešaté.

V porovnaní s úzko súvisiacim poddruhom východnej nížiny má gorila horská dlhšie vlasy, kratšie ruky a väčšiu postavu. To im umožňuje žiť v chladnejších podmienkach, ktoré v noci niekedy klesnú pod bod mrazu.

Typická horská gorila je vysoká asi štyri až šesť stôp, keď stojí na dvoch nohách. Ide o veľkosť typického človeka. Avšak vzhľadom na ich mohutný objem môžu vážiť 300 až 500 libier. Samec gorily je zvyčajne väčší ako samica a váži až dvakrát toľko. Gorila horská je celkovo druhým najväčším primátom na svete, iba za úzko súvisiacimi gorilami z východnej nížiny.



horská gorila (Gorilla beringei beringei) tvár horskej gorily v kefách

Správanie goríl horských

Horská gorila má jedinečnú metódu pohybu, ktorá sa nazýva chôdza po kolenách. To znamená, že chodí dookola na všetkých štyroch končatinách so zakrivenými kĺbmi na zemi. Je však tiež obmedzený čas schopný chôdze na dvoch nohách. Jeho ruky sú veľmi šikovné a schopné uchopiť, roztrhať a ťahať s presnosťou, ktorú prekročia iba ľudia.

Rovnako ako iné ľudoopy, aj gorila horská je považovaná za jedno z najinteligentnejších tvorov na planéte. Verí sa, že sú schopné sebareflexie, použitia nástrojov a starostlivého plánovania. Intenzívne štúdie goríl v zajatí, ako je napríklad známa „Koko“, ukázali, že jednotlivci môžu s určitou znalosťou porozumieť a nasadiť posunkovú reč. Sú to tiež vysoko spoločenské tvory, ktoré sa môžu smiať, smútiť a rozvíjať silné pripútanosti k druhým. Ich sociálne správanie je zložité a sofistikované. Starostlivosť je dôležitým aspektom sociálneho zväzku. Nielenže udržuje gorily bez nečistôt a parazitov, ale tiež posilňuje dôležité vzťahy v rámci väčšej skupiny.

Gorily žijú v malých skupinách, ktoré sa nazývajú oddiel, ktorý môže niekedy presiahnuť 20 jedincov. Tieto skupiny sa skladajú z jediného dominantného muža, niekoľkých žien a mladých potomkov. Dominantným mužom je starší dospelý človek, ktorý poskytuje organizáciu a ochranu všetkým členom. S fenami má takmer výlučné práva na chov. Táto chovná konfigurácia je známa ako hárem. Skupinu môže niekedy sprevádzať niekoľko mladších mužov (zvyčajne syn alebo bratia vodcu), ale sú podriadení dominantnému mužovi. Podriadení muži sa s väčšou pravdepodobnosťou rozptýlia z oddielu, ak nemôžu dosiahnuť reprodukčný úspech. Môžu ísť sami alebo vytvoriť dočasné bakalárske skupiny pre mužov.

Gorily majú väčšinou dosť pokojnú a mäkkú osobnosť, ale ak vnímajú hrozbu, potom môžu byť muži poriadne agresívni búšením do hrude a desivým revom. Na vyjadrenie svojich komplexných túžob a emócií majú horské gorily okolo 25 rôznych typov vokalizácií, ktoré vyjadrujú všetko od poplachu po zvedavosť. Rovnako ako ľudia, aj telesná poloha a očný kontakt uľahčujú komunikáciu.

Gorila je zväčša suchozemské stvorenie, ktoré sa drží na zemi, má však obmedzenú schopnosť liezť na stromy, ktoré unesú jej váhu. Mladé gorily sú vďaka svojej menšej veľkosti tak trochu adeptmi na lezenie po stromoch. Dospelí aj deti môžu spať v hniezdach na zemi alebo na stromoch. Gorila horská je najaktívnejšia cez deň a v noci spí. Počas dňa má tiež prerušované prestávky na odpočinok a hru. Celkovo môže celá škála jednej skupiny zahŕňať až 16 štvorcových míľ.

Habitat horskej gorily

Horská gorila obýva veľmi úzke pásmo v strednej Afrike. Hlavné populačné centrá sa nachádzajú v národnom parku Mgahinga Gorilla a nepriechodnom národnom parku Bwindi v Ugande, ako aj v sopkách v Rwande a v národnom parku Virunga v Konžskej demokratickej republike. Ako už z názvu vyplýva, poddruh uprednostňuje zalesnené oblasti horských biotopov od 8 000 do 13 000 stôp. Medzi ich najbežnejšie biotopy patria dažďový les, bambusový les, subalpské trávnaté porasty a zmiešané lesy.

Diéta pre horské gorily

Horské gorily hodujú na niekoľkých rôznych chutných rastlinách vrátane koreňov, ovocia, kvetov, listov a kôry stromov. Aj keď sú zväčša bylinožravé, bolo známe, že jedia hmyz ak neexistujú iné možnosti stravovania. Presné zloženie potravy závisí od rozmanitosti miestnych rastlín a stromov, ktoré sú k dispozícii.

Gorily strávia zhruba štvrtinu svojho dňa žuvaním až 75 libier jedla. Svojimi dlhými črevami a jedinečnými stoličkami sú špeciálne upravené na jedenie a štiepenie rastlinnej hmoty. Gorily tiež hrajú dôležitú úlohu pri šírení semien po okolí.



Predátori a hrozby horských goríl

Vďaka svojej veľkosti a sile má gorila horská vo voľnej prírode málo prirodzených predátorov. Iba veľké zvieratá ako napr leopardy a krokodíly je známe, že bežne zabíjajú osamelé gorily, najmä gorilé deti a kojencov. Žiadny predátor však nie je taký zúrivý, aby si vzal celú zjednotenú jednotku.

S niekoľkými prírodnými predátormi bola najväčšou hrozbou pre ich prežitie ľudská činnosť vrátane boja, nelegálneho lovu a straty biotopov z baníctva, poľnohospodárstva a priemyslu. Typické poľnohospodárske postupy známe ako sekanie a pálenie, pri ktorých poľnohospodári čistia pôdu vypaľovaním vegetácie, sú obzvlášť škodlivé pre biotop horskej gorily. A pretože ľudia a gorily sú si tak podobní, nie je nezvyčajné, že v priebehu blízkeho kontaktu choroby spôsobia skok medzi druhmi. Zmena podnebia ešte prehĺbi hrozbu meniaceho sa prostredia, ktorému sa gorila bude musieť prispôsobiť.

Kvôli krehkej sociálnej organizácii horských goríl môže mať smrť vedúceho muža výrazný vplyv na skupinu a rozuzliť celú sociálnu štruktúru. Ak nie je okamžite k dispozícii žiadna vhodná náhrada za vedúceho, skupina sa môže natrvalo rozdeliť.

Rozmnožovanie goríl horských, deti a životnosť

Reprodukcia goríl má spoločné s ľudskou reprodukciou mnoho aspektov. Ženy majú rovnaké deväťmesačné tehotenské obdobie. Zvyčajne rodia iba jedno dieťa. A môžu sa páriť po celý rok, a nie na jednu konkrétnu sezónu. Na rozdiel od ľudí však môžu gorily rodiť iba raz za niekoľko rokov, a to kvôli dlhšej dobe vývoja potomstva a stresu na matkinom tele.

V porovnaní s zrelšou gorilou je novorodenec prekvapivo nepatrný. Z maternice váži iba asi štyri kilá. Od okamihu svojho narodenia je novorodenec takmer neoddeliteľný od svojej matky, ktorej sa bude držať prvé dva alebo tri roky svojho života. Aj to je o tom, ako dlho trvá tiež úplné odstavenie dieťaťa.

Po väčšinu zostávajúceho dospievania sa gorila začne učiť cenné komunikačné a sociálne zručnosti prostredníctvom častého hrania, ako je prenasledovanie a zápasenie. Ošetrovateľstvo a starostlivosť o dieťa sú primárnou zodpovednosťou matky, ale celá jednotka má spoločný záujem na výchove dieťaťa.

Mužské gorily začínajú svoj dospelý život čisto čiernymi vlasmi. Táto vlastnosť im priniesla meno blackbacks. Vo veku okolo 12 rokov však majú tendenciu k tvorbe strieborných pruhov vlasov na chrbte a bokoch. Títo muži sú známi ako striebristí. Veľmi chránia svoj vlastný reprodukčný úspech. Ak sa žena a jej dieťa pripoja k novej skupine, potom dominantný muž môže zabiť dieťa, aby prinútil ženu k ďalšiemu množeniu, aby mohla začať produkovať svoje vlastné deti.

Zvyčajne trvá najmenej desať rokov, kým jednotlivec dosiahne úplnú sexuálnu zrelosť. Celkovo môže gorila horská žiť vo voľnej prírode okolo 35 rokov, ale je zdokumentovaná dĺžka života až 50 rokov.

Obyvateľstvo horských goríl

Horské gorily boli kedysi trochu rozšírené v horách strednej Afriky, ale počet obyvateľov od 20. storočia prudko poklesol. Na svete zostáva približne tisíc horských goríl (a celkovo okolo 5 000 členov východných druhov goríl). Polovica z nich žije v lesoch Virunga.

Vďaka starostlivému ochranárskemu úsiliu vykazovali počty horských goríl známky zlepšenia po poklese počtu kriticky ohrozený úrovniach. The Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) Červený zoznam ich teraz uvádza ako spravodlivé ohrozený . Stále im však hrozí neustále riziko, že budú čeliť hrozbám.

Stabilnejšia politická klíma v regióne by dramaticky zlepšila vyhliadky na dlhodobé prežitie poddruhu - a tak by sa zlepšili aj pokusy o zastavenie ľudských zásahov a pytliactva v regióne. Africké vlády začali hrať aktívnejšiu úlohu pri ochrane svojich pôvodných druhov a dávali im nádej na možnú budúcnosť.

Zobraziť všetkých 40 zvieratá, ktoré začínajú M

Zaujímavé Články