Horský Lev

Vedecká klasifikácia horského leva

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Šelma
Rodina
Felidae
Rod
Puma
Vedecké meno
felis concolor

Stav ochrany horského leva:

Najmenej obavy

Mountain Lion umiestnenie:

Stredná Amerika
Severná Amerika
Južná Amerika

Fakty o horskom levovi

Hlavná korisť
Jelen, los, bobor
Veľkosť vrhu
3
Biotop
Lesné a horské oblasti
Predátori
Človek, medveď Grizzly
Strava
Mäsožravec
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Jeleň
Typ
Cicavec
Pôvod
3
Slogan
Nemá skutočných prírodných predátorov!

Fyzické vlastnosti horského leva

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
30 míľ / h
Dĺžka života
10-20 rokov
Váha
29 - 90 kg (64-198 libier)

'Môže skočiť do výšky dvojpodlažnej budovy!'

Horský lev je veľký, svetlohnedý druh mačky pôvodom zo Severnej Ameriky, Strednej a Južnej Ameriky. V Spojených štátoch tieto mačky žijú predovšetkým v západných štátoch a na Floride. Horské levy, ktoré sa tiež nazývajú menom puma, puma, katamarán a panter, sa darí na mnohých stanovištiach. Žijú vo viacerých geografických polohách ako ktorýkoľvek iný cicavec na západnej pologuli, okrem ľudí.



Horský lev Hlavné fakty

  • Plačte ako domáce mačky:Horské levy nerevú, namiesto toho používajú výrazný horský lev, ktorý kričí, vrčí, syčí, mňau a vrčí.
  • Zmena farby očí:Mláďatá sa rodia s modrými očami, ktoré sa do 16 mesiacov zmenia na žlté
  • Osamelý život:Tieto levy uprednostňujú život osamote na území s rozlohou asi 30 štvorcových míľ
  • Rýchli bežci:Môžu bežať rýchlosťou až 50 míľ za hodinu

Vedecký názov horský lev

Vedecký názov horského leva jePuma concolor, zo španielskeho slova puma latinského pôvodu. Názov v preklade znamená „horský lev“ v španielčine, francúzštine, nemčine a ďalších jazykoch založených na latinčine. Kmeň veľkej mačky jeChordata, v triedeMammalia, objednaťŠelma, rodinaFelidaea rodPuma. Skorí španielski prieskumníci Ameriky nazvali mačku „leon“, čo znamená lev, a „gato monte, čo znamená horská mačka“. Inkovia ju nazývali „puma“, zatiaľ čo juhoamerickí indiáni ju nazývali „cuguacuarana“, z čoho pochádza aj slovo „cougar“. Väčšina vedcov dáva prednosť tomu, aby sa tieto mačky nazývali „pumy“. Tieto mačky majú v anglickom jazyku asi 40 mien, vrátane pantera, pumy, pumy, mačky, maliara, horského vreskáča, červeného tigra, mexického leva a amerického leva. Šesť poddruhov žije v Severnej Amerike, Strednej Amerike, východnej Južnej Amerike, severnej Južnej Amerike, strednej Južnej Amerike a južnej Južnej Amerike.



Vzhľad a správanie horského leva

Tieto dravce vyzerajú veľmi podobne ako domáce mačky s krátkymi vlasmi. Majú malé hlavy s krátkymi tvárami. Uši sú zaoblené a malé. Ich telá sú dlhé a elegantné, s dlhými krkmi a chvostmi. Nohy Puma sú výkonné, vhodné na rýchle zvýšenie rýchlosti a určené na vrhanie. Zuby mačiek chytia svoju korisť, trhajú a sekajú mäso.

Priemerný horský lev sa pohybuje od približne 3’3 ″ do dĺžky po asi 5’5 ″. Ale s chvostmi, niektorí muži merajú až deväť stôp a ženy až sedem stôp. Mačky stoja medzi dvoma nohami a 2’6 ″ od zeme po plecia. V dospelosti ženy vážia od 80 do 100 libier a muži od 125 do 160 libier. Farba horského leva v Spojených štátoch je najčastejšie opálená. Po celej Amerike sa ich farba pohybuje od zlatohnedej farby po modrošedú. Ich brucho, vnútorné nohy a hrdlá sú vždy svetlejšej farby, ich nosy a chvosty majú čierne alebo tmavé okraje. Bábätká sa rodia so škvrnami, ktoré ich maskujú vo voľnej prírode. Tieto škvrny vyblednú asi za šesť mesiacov. Ich modré oči sa tiež do 16 mesiacov zmenia na žlté.



Horské levy sú od prírody samotárske. Niekedy zdieľajú územie s jednou ďalšou pumou, ale uprednostňujú rozpätie 30 štvorcových míľ, ktoré nazývajú svoje vlastné. Niektoré horské levy udržiavajú územie až do 125 štvorcových míľ. Žijú v biotopoch všetkého druhu na západnej pologuli, od horských oblastí po močiare na Floride. Ľudia zriedka vidia horské levy, pretože tieto zvieratá radšej zostávajú skryté. Ale sú to kradmé stvorenia, ktoré prenasledujú svoju korisť. Pumy sú veľmi inteligentné. Vyhýbajú sa ľuďom, kedykoľvek je to možné.

Horské levy sú na vrchole potravinového reťazca. Udržiavajú populáciu jeleňov v rovnováhe a dokonca pomáhajú znižovať počet dopravných nehôd s účasťou jeleňov. Aj keď medvede hnedé zabijú a zožerú horské levy, niekedy levy zvíťazia v bojoch proti týmto obrovským medveďom. Ľudia a domáce zvieratá si musia dávať pozor na horské levy, keď prechádzame do ich biotopov. Puma sa ľuďom vyhýbajte, kedykoľvek je to možné. Ľudia si však niekedy skrížia cesty na turistických chodníkoch alebo vonku v divočine.

Habitat horského leva

Horské levy žijú po celej Amerike, od kanadského Yukonu až po subtrópy južnej Ameriky. Žiadny iný americký cicavec, okrem ľudí, neprekračuje taký široký rozsah pevniny. Môžu žiť takmer na akomkoľvek type biotopu, ako sú hory, mokrade, lesy a púšte, tiež od morských oblastí po najvyššie zasnežené vrcholy hôr. Aj keď uprednostňujú 14 západných štátov USA, puma v USA sa v malom počte vyskytuje aj na Floride. Tieto mačky sa z času na čas tiež túlajú až na severovýchod. Horské levy žijú v oblastiach s hustým krovím, podrastom a iným rastlinným životom. Ak sa cítia ohrození, opustia oblasť. Priemerná dĺžka života divého horského leva je asi desať rokov. Ale v zoologických záhradách žije veľa z nich 20 a viac rokov. Z dôvodu športového lovu v niektorých regiónoch sa mačky v týchto oblastiach dožívajú iba približne piatich rokov.



Po celý život horské levy radšej žijú samy. Iba pri párení a rodičovstve porušujú toto pravidlo. Svoje územie si označujú močením na hromady listov, ihličie alebo trávu a klepanie stromov. Toto hovorí ostatným levom, aby sa držali ďalej. Ak na toto územie vnikne ďalší lev, budú v prípade potreby bojovať o svoju smrť. Farba srsti mačiek sa líši od regiónu k regiónu. O tom, kde žijú, rozhoduje táto farba. Vďaka schopnosti splynúť s okolím sa levy ľahko živia jeleňmi a malými cicavcami.

Jedia kojoty, mývaly, králiky a dikobraz. Aby svoju zabitú korisť uchovali a ochránili pred metačmi, pochovajú ju a na niekoľko dní sa z nej vracajú nasýtiť. Veľké zadné nohy horských levov majú väčšiu svalovú hmotu ako ich predné nohy. To im umožňuje vyskočiť až 18 stôp na strom a 20 stôp hore alebo dole z kopca. Utekajú veľmi rýchlo a ich pružná chrbtica im umožňuje rýchlo meniť smer a pohybovať sa okolo prekážok. Ich veľké labky ich udržujú stabilné a s ostrými pazúrmi na obranu a útočiacu korisť. Zrak im pomáha nájsť svoju korisť.

Predátori a hrozby

Najväčšie hrozby pre horské levy sú ľudia. Tieto mačky sú vrcholovými predátormi, blízko vrcholu potravinového reťazca. Niekedy ich zabije medveď hnedý alebo ako súčasť územných bojov s inými horskými levmi. Kedysi žili horské levy od východného pobrežia Ameriky po západné pobrežie. Ľudia sa však veľkých mačiek báli a verili im, že sú predátormi hospodárskych zvierat. Takže do 40. rokov 20. storočia mnoho štátov platilo odmenu za zabitie levov. Každá peleta raz priniesla odmenu od 25 do 35 dolárov. To ich počet zďaleka znížilo, a tak obmedzili populáciu mačiek väčšinou na západné pobrežie a malý počet na Floridu. Napriek zákonom, ktoré ich v mnohých častiach USA chránia, niektorí ľudia levy ilegálne uväzňujú, otrávia a zastrelia. Lov je v niektorých formách stále legálny v mnohých štátoch, ako sú Utah, Idaho, Wyoming, Montana, Colorado, Nové Mexiko, Nebraska, Severná Dakota, Južná Dakota, Nevada, Arizona, Texas, Washington a Oregon.

Reprodukcia horského leva, deti a životnosť

Samice horských levov sa môžu páriť s niekoľkými mužmi v jednom reprodukčnom období, ktoré sa nazýva estrus. Samica sa typicky radšej pári s mužom z prekrývajúceho sa územia. Tri až desať dní obdobia párenia je jediný čas, kedy ľudia vidia spolu mužov a ženy. V opačnom prípade zostávajú samotárskymi zvieratami a vyhýbajú sa kontaktu. U žien aj u mužov dochádza k pohlavnej dospelosti vo veku okolo jedného až 2,5 roka.

Ženy sa nepokúšajú rozmnožovať, kým si nevytvoria svoje vlastné územie. Samice s mláďatami sa každých pár týždňov sťahujú z jedného miesta na ich území na druhé. To jej pomáha chrániť mláďatá pred túlavými mužmi a inými predátormi. K páreniu dochádza počas celého roka, keď je samica v estru. Väčšina vrhov sa ale rodí počas teplých letných mesiacov, najmä od júla do septembra. Ženy v priemere produkujú podstielku každé 1,5 až dva roky. Ale ak stratí podstielku, rýchlo znova vstúpi do ruje. Tehotenstvo, ktoré sa tiež nazýva gravidita, je asi 90 dní. Tehotenstvo pre horského leva je v porovnaní s inými veľkými suchozemskými zvieratami krátke. Ale porovnáva sa veľmi dobre s ostatnými levmi a ich malými bratrancami, domácimi mačkami.

  • Človek: 270 dní
  • Medveď hnedý: 215 dní
  • Žirafa: 430 dní
  • Africký lev: 110 dní
  • Domáca mačka: 58 až 67 dní
  • Horský lev: 90 dní

Väčšina vrhov zahŕňa dve až tri bodkované modrooké mláďatá, ktoré sa niekedy nazývajú mačiatka. Niekedy sa narodí iba jeden alebo až štyria. Do šiestich mesiacov sa kožušina zmenila na gaštanovú, nepoškvrnenú srsť ako dospelí. Ich modré oči sa do 16 mesiacov zmenia na žlté. Mačiatka sú zdravotné sestry tri mesiace. Mäso začnú jesť po jednom a pol mesiaci, mäso potom konzumujú výlučne po odstavení. Keď v šiestich mesiacoch vyrastú v dospelých kabátoch, začnú loviť so svojou matkou. O deti sa stará ich matka do jedného až dvoch rokov, keď musia mláďatá samy škrtnúť. Ak sa loví, napríklad v štátoch USA, ktoré povoľujú istý lov horských levov, je priemerná dĺžka života jednej z týchto mačiek asi päť rokov. Väčšina ľudí, ktorí ich nechajú žiť vo voľnej prírode, sa dožívajú približne 13 rokov. Priemerná dĺžka života týchto veľkých mačiek v zoologických záhradách je asi 19 rokov, hoci niektoré žijú aj nad 20 rokov.

Obyvateľstvo horského leva

Od roku 2015 sa súčasná populácia horských levov uvádza ako klesajúca z dôvodu zmenšujúceho sa biotopu, ale stabilná. Celkovo tento druh nie je ohrozený. Je to až na niekoľko výnimiek, vrátane poddruhu panterov z Floridy a dnes už vyhynutej pumy východnej. Východnú pumu vyhlásila americká služba pre ryby a divočinu v roku 2011 za oficiálne vyhynutú. Na Floride zostalo iba 160 panterov. Jedným z najväčších problémov pri ochrane horských levov je nedostatok jasného počtu levov za posledné desaťročia. Štáty a ďalšie krajiny teraz pracujú na stanovení jasného počtu, napríklad v Kalifornii. Je však známe, že tisíce týchto mačiek existujú v USA, ako aj v celej Strednej Amerike, Kanade a Južnej Amerike. V Kalifornii si laboratórium pre vyšetrovanie voľne žijúcich živočíchov a rýb stanovilo cieľ poznať do roku 2022 presný celoštátny počet horských levov.

Zobraziť všetkých 40 zvieratá, ktoré začínajú M

Zaujímavé Články