Sibírsky tiger

Vedecká klasifikácia sibírskeho tigra

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Šelma
Rodina
Felidae
Rod
Panthera
Vedecké meno
Panthera Tigris Altaica

Stav ochrany sibírskeho tigra:

Ohrozený

Umiestnenie:

Ázia
Eurázia

Fakty o sibírskom tigrovi

Hlavná korisť
Jeleň, dobytok, diviak
Biotop
Hustý tropický les
Predátori
Človek
Strava
Mäsožravec
Priemerná veľkosť vrhu
3
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Jeleň
Typ
Cicavec
Slogan
Známy tiež ako tiger amurský!

Fyzické vlastnosti sibírskeho tigra

Farba
  • čierna
  • biely
  • Oranžová
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
60 míľ / h
Dĺžka života
18 - 25 rokov
Váha
100 kg - 350 kg (220 libier - 770 libier)

Sibírsky tiger, kráľovský symbol sily, sily a odvahy, je jedným z najprudších predátorov na svete.



Sibírsky tiger svojou nesmiernou veľkosťou a mohutným telom loví korisť v hustých lesoch východnej Ázie. Je špeciálne upravený pre chladné podnebie, v ktorom žije. Je to sofistikovaný predátor, ktorý dokáže skopať takmer akékoľvek iné zviera bez ohľadu na jeho veľkosť. Ale kvôli hodnote, ktorú kladie na jeho luxusnú kožušinu a predpokladaným liečivým vlastnostiam jeho častí, je zviera neustále v ohrození vyhynutím z ľudskej činnosti. Na zvýšenie súčasného počtu obyvateľov bude potrebné starostlivé úsilie v oblasti ochrany a ochrana miestnych samospráv.



NeuveriteľnéFakty o sibírskom tigrovi!

  • Medzi ďalšie bežné mená sibírskeho tigra patria tiger amurský, tučniak mandžuský a tiger kórejský.
  • Sibírsky tiger je dôležitým mytologickým symbolom pre niektoré pôvodné kultúry v regióne, kde sa nachádza.
  • Rovnako ako ľudský odtlačok prsta, ani jeden z tigrov nemá úplne rovnaký pruhovaný vzor.
  • Pruhy na tigrovi pomáhajú maskovať tigra, takže sa môže priplížiť a zabiť korisť jedným silným úderom.
  • Sibírske tigre potrebujú veľké množstvo prirodzeného územia, aby sa mohli túlať, čo ich robí obzvlášť náchylnými na zásahy človeka a stratu biotopov.

Vedecký názov sibírsky tiger

Vedecký názov sibírskeho tigra jePanthera tigris altaica. Slovo „tigris“ znamená v starogréčtine tiger. Gréci si však zjavne toto slovo požičali z iných jazykov, napríklad z perzštiny. Slovo „altaica“ je odvodené od názvu altajskej jazykovej skupiny, ktorou sa hovorí v strednej a východnej Ázii.

Sibírsky tiger je v súčasnosti klasifikovaný ako poddruh tigra, čo ho robí príbuzným s kaspickým tigrom, Bengálsky tiger a malajský tiger. Diskutovalo sa o tom, koľko poddruhov tigra skutočne existuje, ale genetická analýza podporila myšlienku, že existuje celkovo možno až šesť rôznych poddruhov. Aj keď sú to technicky rovnaké druhy, tieto skupiny sú geograficky oddelené tisíckami kilometrov po Ázii.

Tiger je súčasťou rovnakého rodu ako lev , Jaguar a leopard . Pravdepodobne sa odbočil od zvyšku rodu pred niekoľkými miliónmi rokov, možno niekde v strednej Ázii. Tiger je vzdialenejšie príbuzný divým mačkám, domestikovaným mačky a pumy v iných rodoch čeľade felid.

Vzhľad a správanie sibírskeho tigra

Sibírske tigre sú najväčším a najsilnejším poddruhom tigrov na svete - a patria medzi najmocnejšie zvieratá všetkých druhov kdekoľvek. Veľkosť tigra sa môže veľmi líšiť, ale najväčšie exempláre môžu mať dĺžku asi 11 stôp a hmotnosť okolo 700 alebo dokonca 800 libier, čo z nich robí zvieratá takmer veľké ako krídlo.

Sibírske tigre majú hustú srsť, ktorá ich chráni pred chladným podnebím ich pôvodného biotopu. Kožušina sa skladá prevažne z svetlooranžových sfarbení okolo hlavy, nôh a chrbta a ďalších bielych farieb okolo očí, ňucháča, líca a vnútorných nôh. Najvýraznejším znakom sibírskeho tigra sú úzke čierne pruhy okolo hlavy a tela, ktoré poskytujú maskovanie a stealth v lesoch. V porovnaní s ostatnými poddruhmi tigrov má však relatívne menej pruhov.

Medzi ďalšie charakteristické vlastnosti sibírskeho tigra patria silné labky, krátke špicaté uši, sploštená hlava a ňufák, veľké svalnaté telo a rúrkovitý chvost s čiernymi a bielymi znakmi. Má dlhšie zadné nohy ako predné, čo mu umožňuje skákať vo vzduchu skutočne pôsobivé vzdialenosti, aby si podrobil korisť. Ich dlhé a hrôzostrašné pazúry a zuby im umožňujú zachytiť sa a zabrániť úniku koristi.

Tigre komunikujú hlavne prostredníctvom čuchu a obmedzeného hlasového prejavu. Ich dlhé fúzy im tiež pomáhajú orientovať sa v úzkych priestoroch, najmä v tme. Rovnako ako mnoho iných druhov mačiek, ale aj sibírskym tigrom chýba komplexná sociálna štruktúra. Sú to zväčša samotárske stvorenia, ktoré agresívne strážia svoje územia buď pazúrovými značkami na stromoch, alebo pachovými značkami postriekanými močom a sekrétmi. Toto hovorí ostatným tigrom, aby si dávali pozor na zasahovanie do súčasných lovísk jednotlivca.

Napriek svojej prudkej územnej agresii sú tieto tigre v skutočnosti trochu mobilné zvieratá, o ktorých je známe, že pri hľadaní domov a možností párenia cestujú naraz stovky kilometrov. Pred vytvorením trvalejšieho územia sa môžu najmä mladí dospelí muži často pohybovať. Mužské a ženské územia sa kvôli páreniu často mierne prekrývajú.



Sibírsky tiger (Panthera tigris altaica) Sibírsky tiger na strome

Habitat sibírskeho tigra

Sibírsky tiger kedysi okupoval väčšiu časť územia cez súčasný ruský Ďaleký východ, severovýchodnú Čínu a Kórejský polostrov. Ale kvôli strate populácie je poddruh v súčasnosti obmedzený na úzke pásmo okolo pohoria Sikhote-Alin blízko tichomorského pobrežia Ruska. Je tiež možné, že rozsah mierne zasahuje do Severnej Kórey a Číny. Tieto tigre majú tendenciu uprednostňovať husté zmiešané lesy v okolí regiónu. Zdá sa, že ich distribúcia je založená na prítomnosti koristi v tejto oblasti.

Diéta sibírskeho tigra

Sibírsky tiger je mäsožravý vrcholový predátor, ktorý sa živí takmer výlučne mäsom. Jeho strava pozostáva predovšetkým z veľkej koristi kopytníkov (čo znamená kopytné zvieratá), ako sú losy, ikry jeleň a divá sviňa . Medzi ďalšiu potenciálnu korisť patrí králiky , losos, a dokonca, v zriedkavých prípadoch, medvede . Je tiež známe, že sa živia hospodárskymi zvieratami v oblastiach, kde sa prekrývajú tigre a ľudia. Radšej lovia v noci, keď je ich korisť najaktívnejšia.

Napriek svojej obrovskej veľkosti sú tigre tichými a nenápadnými lovcami, ktorí sa budú vkrádať ku koristi pod rúškom skál a stromov, aby ich takmer okamžite prepadli a mocným sústom zabili. Môžu tiež krátkodobo bežať najvyššou rýchlosťou okolo 30 až 40 míľ za hodinu, aby prenasledovali korisť.

Iba malý zlomok zálohy skutočne vyústi do úspešného zabitia, takže tiger musí byť neustále v strehu, aby získal dobré možnosti lovu. Za jednu úspešnú noc môžu zjesť až 60 libier jedla, ale ak nestihnú primerané množstvo jedla, prežijú oveľa menej. Tiger zvyčajne nezje každú časť zosnulej koristi a zanechá po sebe časť zdochliny pre ďalšie zvieratá.

Sibírske tigre sa takmer vždy snažia vyhnúť kontaktu s ľuďmi, ale je známe, že niekoľko zvierat konzumuje ľudí, ak chýba ich tradičná korisť alebo nemôžu úspešne loviť, pretože sú chorí alebo starí. Tieto typy „zvykov“ sú zriedkavé, ale akonáhle začnú jesť ľudské mäso, často z nich môžu byť bežná súčasť stravy.

Predátori a hrozby sibírskeho tigra

Dospelý tiger sibírsky čelí niekoľkým prírodným hrozbám zo strany iných zvierat, okrem zriedkavých prípadov smrti vlci alebo medvede . Napriek relatívnej izolácii od ľudskej populácie sú však pytliactvo a strata biotopov z človeka pretrvávajúcimi problémami. Sibírske tigre sa lovia z niekoľkých dôvodov, vrátane ich použitia v odevoch, trofejach a tradičnej medicíne. Rozvoj regiónu pre ťažbu a poľnohospodárstvo tiež prispel k úpadku sibírskeho tigra.



V súčasnosti sa považuje za ohrozený poddruh.

Reprodukcia sibírskeho tigra, deti a životnosť

Sibírske tigre nemajú pevne stanovený harmonogram reprodukcie. Namiesto toho sa môžu páriť kedykoľvek počas roka. Párovací cyklus sa zvyčajne začína, keď jeden z tigrov zanechá na susedných stromoch vôňu alebo škrabance, aby prilákal svojho druha. Muž a žena sa potom stretnú a strávia spolu niekoľko dní sami. Samec čoskoro odíde a samicu nechá starať a vychovávať mláďatá sám.

Po asi troch mesiacoch nosenia nenarodených mláďat budú samice tigrov plodiť vrhy od dvoch do šiestich mláďat. Pretože sa mláďatá zvyčajne narodia slepé vo vnútri brlohov, sú v tomto období najzraniteľnejšie a vyžadujú si dostatočnú starostlivosť a pozornosť. Samica ich môže nechať na chvíľu na samote v brlohu pri hľadaní potravy.

Trvá niekoľko mesiacov, kým sa mláďatá úplne odstavia od materského mlieka. Matka potom musí loviť nielen sama na seba, ale aj na svoje rýchlo rastúce mláďatá, ktoré sa stanú sebestačnými až vo veku asi 18 mesiacov. S matkou zostanú dva až tri roky, potom sa budú túlať samy a zakladať si vlastné územia.

Sibírske tigre majú podobnú dĺžku života ako iné druhy mačiek. Za predpokladu, že zomrú z prirodzených príčin, zvyčajne žijú najmenej osem rokov vo voľnej prírode. O niektorých tigroch je však známe, že sa dožívajú dvadsiatich rokov. Môžu potenciálne žiť ešte dlhšie v zajatí.

Obyvateľstvo sibírskeho tigra

The Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) červený zoznam, ktorý kategorizuje stav ochrany svetových populácií zvierat, v súčasnosti uvádza sibírskeho tigra ako ohrozený poddruh, oproti kriticky ohrozenému v roku 2007. Sibírsky tiger bol pravdepodobne na svojom vrchole v 19. storočí, keď sa túlal po veľkej časti Kórejský polostrov a časti Mandžuska. Ale po rokoch vyčerpania sa predpokladá, že populácia v 30. rokoch 20. storočia dosiahla minimum iba 20 až 30 jedincov.

Vďaka pracovitému úsiliu o zachovanie sa čísla odvtedy zvýšili na stovky. Na základe odhadov populácie z prieskumu z roku 2005 bolo vo voľnej prírode okolo 360 jedincov, z toho 250 v hniezdnom veku. Ďalší odhad z roku 2015 naznačuje, že na východe Ruska zostáva približne 500 tigrov sibírskych. V zajatí sa chová a chová aj značný počet sibírskych tigrov.

Časť tohto úspechu možno pripísať dôkladnej ochrane a údržbe populácií divokých tigrov a zákazu medzinárodného a domáceho obchodu s časťami tigra. Ilegálne pytliactvo (ako aj laxné presadzovanie protokolov o pytliactve) však naďalej predstavuje významnú hrozbu pre ich prežitie. Ďalším významným problémom je nízka genetická diverzita v dôsledku znižovania počtu obyvateľov. Ochrancovia prírody dúfajú, že počet obyvateľov sa ešte viac podporí opätovným zavedením sibírskeho tigra späť do častí jeho bývalého rozsahu ďalej na západ a na juh.

Zobraziť všetkých 71 zvieratá, ktoré začínajú na S

Zaujímavé Články