Lenivosť

Lenivá vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Pilosa
Rodina
Bradypodidae
Rod
Bradypus
Vedecké meno
Choloepus Hoffmani

Stav ochrany leňochoda:

Ohrozený

Lenivosť umiestnenie:

Stredná Amerika
Južná Amerika

Lenivé fakty

Hlavná korisť
Listy, púčiky, ovocie
Biotop
Vysoké stromy v tropickom dažďovom pralese
Predátori
Orly, hady, Jaguar
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Osamelý
Obľúbené jedlo
Listy
Typ
Cicavec
Slogan
Jeho telesná teplota je medzi 30 - 34 stupňami!

Lenivé fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • biely
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
15 míľ / h
Dĺžka života
25-40 rokov
Váha
4,5 - 6 kg (10 - 13 libier)

'Leňochod je najpomalšie sa pohybujúci cicavec na svete.'



Lenivci žijú v korunách stromov stredo a juhoamerických dažďových lesov. Dni trávia hľadaním potravy a jedením listov, pukov a vetvičiek. Tieto pomaly sa pohybujúce cicavce spia 15 až 20 hodín a každý deň sa pohybujú iba asi 40 metrov. Ale majú vynikajúce plavecké schopnosti vďaka dlhým rukám.



5 Lenivé fakty

  • Lenivci sa pohybujú pomaly kvôli svojej extrémne nízkej rýchlosti metabolizmu
  • Lenivci vychádzajú z korún stromov iba raz týždenne, aby si uľavili
  • Existuje šesť druhov lenivcov, jeden je kriticky ohrozený a ďalší zraniteľný
  • Dnes sú tu lenivé dva a tri lenivé prsty, všetko o veľkosti psa
  • Staroveké obrovské leňochy, ktoré sa nazývali Megatherium, boli veľké ako moderné slony

Lenivý vedecký názov

Tieto zvieratá sa bežne nazývajú lenivci a nesú vedecký názov Choloepus hoffmani. Medzi vzdialených bratrancov v leňoške nadřádu Xenarthra patria mravenečníci a pásavci. Členovia rádu Pilosa a podriadení radu Folivora, dostávajú svoje meno zo staroanglickej kombinácie slova „slow“ s koncovkou „th“.

Lenivý vzhľad a správanie

Tieto zvieratá merajú od 24 do 31 palcov. Ako dospelí vážia od 7,9 do 17 libier. Leňochy dvojprsté majú dva prsty na predných nohách a tri prsty na zadných labkách. Leňoch trojprstý má tri prsty na všetkých chodidlách a hrubý chvost s dĺžkou od dvoch do 2,4 palca. Medzi nimi sú dve leňochodie veľké. Oba typy majú dlhé ruky a nohy, zaoblené hlavy a malé uši.

Medzi ďalšie rozdiely medzi leňochmi dvojprstými a trojprstými patrí počet kostí v krku. Dvaja lenochodi prstov majú päť až sedem krčných stavcov. Leňoch trojprstý má týchto stavcov osem alebo deväť. Vďaka tomu sú tieto zvieratá medzi všetkými ostatnými cicavcami okrem kapustňáka jedineční. Všetky ostatné cicavce majú sedem krčných stavcov, s výnimkou kapustňáka obyčajného, ​​ktorý má šesť a leňochy, ktoré sa pohybujú medzi piatimi a deviatimi. Vďaka extra krčným stavcom môžu leňochy otáčať hlavy ďalej ako okolo ľudí.

Tieto zvieratá majú zlý zrak a sluch. Ale vidia farebne. Kvôli týmto zlým zmyslom sa veľmi spoliehajú na čuch a hmat.

Tieto cicavce majú tiež veľmi pomalý metabolizmus a nízku telesnú teplotu. Ich teplota sa podľa prostredia pohybuje až k 68 stupňom Fahrenheita. Rozsah sa ale zvyčajne pohybuje medzi 77 stupňov a 95 stupňov Fahrenheita.

Vonkajšia srsť z leňošskej kožušiny rastie, na rozdiel od iných cicavcov, opačným smerom ako ostatné. Vlasy cicavcov zvyčajne rastú smerom k rukám a nohám. Lenivé vlasy im však dorastajú z rúk a nôh a rozdeľujú sa do stredu hrudníka a brucha. To poskytuje lepšiu ochranu pred živlami, pretože väčšinu svojho života strávia visieť dolu hlavou.

Pretože ide o najpomalšieho cicavca, rastie jeho srsť riasami v každom z dutých chlpov. Táto zelená riasa pôsobí ako maskovanie a pomáha týmto zvieratám skrývať sa pred predátormi v korunách stromov. Medzi stvoreniami žijúcimi na svojej srsti a v tomto zvláštnom ekosystéme patria komáre, piesočné mušky, vši, roztoče, kliešte, chrobáky a mory. Mole oplodňujú riasy na svojej srsti a pomáhajú tak väčšiemu rastu.

Končatiny týchto zvierat umožňujú cicavcom visieť z končatín stromov. Ale tieto končatiny nepodporujú svoju váhu dobre. Vďaka tomu sú tieto zvieratá na zemi bezmocné a nemotorné. Môžu sa ťahať iba za pazúry na zemi. Z korún stromov teda vychádzajú iba raz týždenne. Robia to preto, aby si uľavili, a potom sa vrátia späť na stromy, kde sú menej ohrození predátormi.

Aj napriek tomu, že nie sú v bezpečí alebo sa nemôžu dobre pohybovať po zemi, leňochodia plávajú veľmi dobre. Robia prsia ako človek a pomocou dlhých končatín sa ľahko tlačia dopredu cez vodu. Aj ich telá plávajú veľmi dobre.

Tieto zvieratá netrávia čas okolo seba, s výnimkou párenia a odchovu mláďat. Konajú agresívne s lenivcami rovnakého pohlavia. Žijú väčšinou nočný, osamelý život.



Pohľad na profil leňocha na stromoch.

Lenivý biotop

Moderné leňochy žijú v Strednej a Južnej Amerike. Ale ich predkovia žili v Severnej Amerike. V Strednej a Južnej Amerike uprednostňujú vysoké stromy v dažďových lesoch, oblačných lesoch a mangrovových lesoch. Každý leňoch sa počas svojej životnosti pohybuje okolo niekoľkých stromov. Mnohí ale trávia celý život na jednom strome, kde sa narodili.

Tieto zvieratá spia, jedia, pária sa a vyrastajú mladé, keď visia na končatinách stromov. Jediným dôvodom, prečo zviera opustí koruny stromov, je použitie kúpeľne raz týždenne, nájdenie partnera alebo rozšírenie ich územia.

Lenivá diéta

Leňoch trojprstý jedáva väčšinou rastliny, čo z nich robí bylinožravce. Najradšej majú listy z listnatého stromu cecropia. Leňoch dvojprstý požiera rastliny aj malé zvieratá. Tešia sa z listov, ovocia, malých jašteríc a hmyzu.

Tieto cicavce majú viackomorové žalúdky, ktoré obsahujú veľa baktérií rozkladajúcich rastlinné materiály. Jedlo trávia veľmi pomaly. Trvá to jeden týždeň až mesiac, kým strávia väčšinu svojho jedla. Tieto jedlá majú tiež nízky obsah živín, takže neprijímajú energiu z väčšiny potravy. Vedci sa domnievajú, že tento nedostatok energie sa pohybuje tak pomaly.

Leniví dravci a hrozby

Medzi primárnych predátorov týchto zvierat patria jaguáre , hady , veľký vtáky koristi a ľudí. Bránia sa tak, že po dlhých, ostrých pazúroch, ktoré sa tiahnu od ich dlhých ramien, švihnú po predátoroch. Ľudia, ktorí lovia leňocha na mäso, si uvedomili, že ich streľba sa môže ukázať ako zbytočná, pretože tieto zvieratá majú tendenciu zostať visiace na pazúroch týčiacich sa za pazúry aj po smrti. Najlepšia obrana, ktorú má toto zviera pred akýmkoľvek predátorom, je použitie jeho riasami pokrytej kožušiny ako maskovania na stromoch.

Tieto pomaly sa pohybujúce zvieratá jedia jedovatý brečtan, pretože to bolí zvieratá, ktoré ich jedia. Aj keď ľahko zomrú z rúk hada, jaguára alebo veľkého dravého vtáka, jedovatý brečtan v ich systéme dusí zviera, ktoré ich žerie. Toxíny rastliny spôsobujú predátorovi hrdlo napučať a zastavujú tak dýchanie.

Okrem zvieracích predátorov a človeka čelia tieto zvieratá aj ďalším výzvam, pokiaľ ide o ich existenciu. Existuje domnienka, že lenovia existujú v tej či onej podobe na Zemi najmenej 40 miliónov rokov. Dnes však čelia svojim hrozbám zničeniu biotopov, výstavbe ciest, doprave, elektrickému vedeniu, cestovnému ruchu a obchodu s domácimi zvieratami.



Lenivá reprodukcia, deti a životnosť

Niektoré druhy sa pária každý rok v rovnakom čase. Leňochy s hrivou sa rozmnožujú kedykoľvek počas roka. Lenivosť trojprstá má po šiestom mesiaci tehotenstva iba jedno dieťa, zatiaľ čo leňoch dvojprstý je tehotná 12 mesiacov. Tieto novorodenci žijú so svojimi matkami päť mesiacov. Počas tejto doby sa držia tela svojich matiek. Niekedy spadnú na lesné dno a ich matky dokazujú, že sú príliš lenivé alebo príliš pomalé na to, aby ich získali. Výsledkom je, že deti neumierajú pri páde, ale pri opustení na mieste, kde dopadli.

Keď dieťa dorastie do piatich alebo šiestich mesiacov, opustí matku. Tvrdia, že časť jej územia je ich vlastná. Aj keď už spolu nežijú, matka a jej potomkovia pokračujú v komunikácii počas celého svojho života. Na vzájomnú komunikáciu používajú hlasné hovory.

Pre ľudí je ťažké odhadnúť, či je zviera samica alebo samec. Zoologické záhrady dostávajú často nesprávne pohlavie, ako čakali. Vedci zatiaľ nepoznajú životnosť týchto zvierat vo voľnej prírode. Leniví ľudia v starostlivosti o človeka však žijú v priemere asi 16 rokov. Jedna samica v Smithsonian National Zoo v Amerike žila 49 rokov.

Lenivosť

Týmto zvieratám sa naďalej darí v Južnej Amerike a Strednej Amerike. Na panamskom ostrove Barro Colorado tieto zvieratá tvoria 70 percent cicavcov žijúcich na stromoch. Štyrom zo šiestich z momentálne žijúcich druhov leňocha na Zemi nehrozí vyhynutie. Sú uvedené ako „ najmenšie obavy . “ Ale lenivý človek z východnej Brazílie sa klasifikuje ako „zraniteľný“. Panamský lenivý trpaslík, ktorý žije na ostrovoch tejto krajiny, je kriticky ohrozený.

Dnes existuje niekoľko organizácií na ochranu lenivých rastlín. Pracujú na ochrane biotopu a samotných zvierat. Tieto organizácie vzdelávajú ľudí o biológii, ekológii a ochrane týchto zvierat. Tiež rehabilitujú zranené leňocha a vrátia ich do voľnej prírody.

Zobraziť všetkých 71 zvieratá, ktoré začínajú na S

Zaujímavé Články