Numbat

Numbatská vedecká klasifikácia

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Dasyuromorphia
Rodina
Myrmecobiidae
Rod
Myrmecobius
Vedecké meno
Myrmecobius Fasciatus

Stav ochrany Numbat:

Ohrozený

Umiestnenie Numbat:

Oceánia

Fakty Numbat

Hlavná korisť
Termity, mravce, hmyz
Biotop
Eukalyptové lesy a pasienky
Predátori
Hady, líšky, dravé vtáky
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
4
Životný štýl
  • Spoločenský
Obľúbené jedlo
Termiti
Typ
Cicavec
Slogan
Vo voľnej prírode ich zostáva menej ako 1 000!

Numbatove fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • Netto
  • čierna
  • biely
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
15 míľ / h
Dĺžka života
4-8 rokov
Váha
280 - 550 g (9,9 - 19 oz)

„Numbati jedia až 20 000 termitov každý deň“



Numbat je vačkovec, ktorý žije v západnej Austrálii. Tento malý cicavec používa svoj dlhý, lepkavý jazyk na zachytávanie termitov, ktoré žijú v podzemí. Numbati žijú v dutých guľatinách a norách. Denne lovia termity a v noci spia. Dnes žije vo voľnej prírode menej ako 1 000 numbatov.



Numbat Hlavné fakty

• Jediným zdrojom potravy pre Numbats sú termíny

• Tieto vačkovce navzájom komunikujú vydávaním jemných kliknutí

• Numbati majú matné zuby podobné zubom, pretože termity nežujú, skôr ako ich prehltnú

Vedecký názov Numbat

Numbat je bežný názov pre toto zviera, ale niekedy sa označuje ako mravčiarik pruhovaný alebo walpurti. Jeho vedecký názov je Myrmecobius fasciatus. Slovo myrmex znamená mravec, slovo bios znamená život a slovo fasciatus pruhované. Patrí do čeľade Myrmecobiidae a jej triedou je Mammalia. Existujú dva poddruhy tohto vačnatca. Jedným z nich je dnes vyhynutý druh Myrmecobius fasciatus rufus. Druhá je známa ako Myrmecobius fasciatus fasciatus.



Numbat Vzhľad a správanie

Numbatov kabát je zmes červenohnedej farby s čiernymi a bielymi pruhmi na chrbte a malým čiernym pruhom cez každé z jeho tmavých očí. Jeho uši sú tenké a špičaté. Jeho štíhle telo je dlhé 7 až 12 palcov. 12-palcový dlhý numbat má rovnakú veľkosť ako štandardné pravítko. Numbatov huňatý chvost meria 4 až 8 palcov. Niektorí porovnávajú vzhľad chvosta numbata s východnou šedou veveričkou. Dospelí muži a ženy numbati vážia niečo cez jednu libru. Predstavte si dvoch škrečkov z obchodu s domácimi zvieratami a máte celkovú hmotnosť dospelého numbata. Vďaka dlhému nosu a jazyku sa numbati porovnávajú s mravčiarmi, ktorí na svoju výživu jedia aj tisíce hmyzu. Numbati nemajú ostré zuby ako iné mäsožravce. Namiesto toho majú zuby, ktoré vyzerajú ako kolíky s matnými hranami. Numbati nežujú termity, ktoré zachytia, takže nie je potrebné, aby mali ostré zuby, ktoré by mohli prerezávať mäso.

Hnedočervený kabát numbata mu pomáha splynúť s lesným prostredím, keď sú okolo dravce. Oči majú tiež po stranách hlavy, aby včas videli nebezpečenstvo, aby mohli hľadať ochranu vo vnútri guľatiny alebo v nore. Numbati sú rýchli a dokážu svojimi dlhými pazúrmi vybiehať po strome, aby chytili kôru a unikli predátorovi. Numbati sa v skutočnosti môžu pohybovať až 20 míľ za hodinu, keď sa potrebujú rýchlo dostať niekam!

Dospelí numbati sú osamelé zvieratá. Je to väčšinou kvôli tomu, že na udržanie svojej energetickej hladiny musia jesť veľa termitov. Samotný život znamená, že nemusia súťažiť so skupinou numbatov o jedlo. Jeden z mála prípadov, keď spolu uvidíte numbatov, je obdobie rozmnožovania. Rovnako detskí numbati istý čas žijú spolu, kým nie sú pripravení opustiť svoje hniezdo a vydať sa na cestu sami. Ak sa niekedy numbati rozhodnú zhromaždiť, skupine sa hovorí kolónia alebo oblak.

Všeobecne platí, že numbati nie sú agresívne zvieratá. Sú bdelí a pripravení zmraziť alebo bežať pri prvom náznaku nebezpečenstva. Avšak dvaja muži môžu prejavovať agresiu jeden voči druhému, keď bojujú o ženu počas obdobia rozmnožovania.

Numbat kráčajúci po zemi

Numbat Habitat

Numbati kedysi žili v oblastiach južnej Austrálie, ako aj Nového Južného Walesu a Viktórie. Teraz, ich území je v juhozápadnej časti západnej Austrálie v eukalyptových lesoch. Woodlands Dryandra blízko Narroginu a prírodná rezervácia Perup vedľa Manjinupu sú dve miesta, kde uvidíte numbatov. V eukalyptových lesoch sú veľké skupiny stromov, ale je tu dostatok priestoru na prefiltrovanie slnečného žiarenia, ktoré zahreje zem. To je dôležité, pretože termity sa neaktivujú, keď je studená zem. Podnebie je v týchto lesoch suché a mierne.

Numbatova diéta

Čo jedia numbati? Numbatova strava obsahuje iba termity. Ak náhodou zjedia mravca alebo iný druh hmyzu, je to preto, že cudzí hmyz bol v ceste, keď numbatov jazyk chytil termity pod zem. Numbati zjedia 20 000 termitov denne. Keď numbat zje 20 000 termitov, zje desatinu svojej vlastnej hmotnosti v jedle.

Numbati sú aktívni vždy, keď sú termiti aktívni. Takže v lete, keď slnko ráno ohreje zem a rozvíria termity, budú ich hľadať numbati. V zimnom období, keď je slnko v poludnie najteplejšie, sú termiti aktívni, rovnako ako aj numbati. Numbati používajú svoj čuch na nájdenie termitov v podzemí. Niektorí vedci sa tiež domnievajú, že numbati cítia vibrácie aktivity termitov, keď kráčajú po lesnej pôde. Numbati majú prísun vody z termitov, ktoré jedia. To im pomohlo prispôsobiť sa suchému prostrediu, v ktorom žijú.



Numbat Predators and Threats

Ako ste už asi uhádli, numbati majú veľa predátorov. Zožierajú ich dravé vtáky v oblasti ako napr sokoly , orly klinovité a krahulce obyčajné. Tiež sú korisťou kobercových pytónov, goan a iných plazov. Líšky a divé mačky lovia tiež numbatov.

Biotop numbatov je ohrozený ľuďmi, ktorí stavajú domy a rozširujú poľnohospodársku pôdu. Rúbanie a odstraňovanie stromov z oblasti, kde žijú numbati, im berie úkryt a tiež zdroj potravy. Bushové požiare tiež ničia stromy, ktoré odoberajú úkryt pred numbátmi.

Populácia numbatov sa pohybuje okolo 1 000. Je to spôsobené všetkými ich predátormi, ako aj environmentálnymi hrozbami. Oficiálny stav ochrany Numbata je Ohrozený . Toto ich zaradilo na Červený zoznam Medzinárodnej únie pre ochranu prírody (IUCN). Numbati sú chránení podľa austrálskych zákonov. Existujú teda pokuty, ak je niekto pristihnutý pri jeho love alebo zajatí z akéhokoľvek dôvodu.

Našťastie existujú svätyne, kde sa ľudia starajú o numbatov s cieľom zvýšiť celkovú populáciu. Dve z týchto svätyní sú Scotia Sanctuary a Yookamurra Sanctuary v Austrálii.

Rozmnožovanie, deti a životnosť

Obdobie párenia numbata trvá od decembra do januára. Mužský numbát používa páchnucu látku zo svojej hrudnej žľazy na označenie guľatiny na svojom území, aby dal ženám vedieť, že hľadá partnera. Numbat sa v tomto období páril s niekoľkými ženami. Gestačná doba numbata je iba 14 dní. Toto je jedno z najkratších období gravidity u každého cicavca. Ženská numbatka živo porodí 4 mláďatá, z ktorých každé váži menej ako jednu libru.

Po narodení sa numbátske mláďatá pripútajú k svojej matke, aby mohli ošetrovať. Nosí ich so sebou na prsiach, kým nedosiahnu vek 6 mesiacov. Matka Numbat má na hrudi malé kožné záhyby, ktoré chránia mláďatá pri pohybe po stromoch a nad zemou. Vo vnútri kožných záhybov sa dokonca nachádzajú malé chĺpky, ktoré sa nazývajú strážne chĺpky, aby boli šteniatka v teple. Tieto záhyby kože sú akoby verziou klokana typu Numbat. Ďalšia úprava šteňa numbata sa týka jeho nosa. Numbat šteňa má plochý, krátky nos, ktorý mu umožňuje ľahko ošetrovať niekoľko mesiacov. Potom, čo šteňa dosiahne bod, v ktorom začne jesť termity, sa mu vyvinie dlhý špičatý nos, ktorý sa pozoruje na dospelých numbatoch. Keď majú mláďatá 6 mesiacov, matka ich oddelí od tela čiastočne preto, že sú teraz príliš ťažké na to, aby ich mohli nosiť so sebou. Necháva mláďatá v dutom poli alebo v nore, kam ich každý deň navštívi. Keď majú mláďatá 8 alebo 9 mesiacov, opustia noru na určitý čas, aby si precvičili zachytávanie termitov. Keď šteniatko numbat dosiahne 1 rok, opustí noru, aby si našlo domov a začalo svoj život samo. Tu nájdete obrázok a Numbat šteňa

Samce a samice numbatov vo voľnej prírode žijú v priemere 5 rokov. Numbati, ktorí žijú chráneným životom vo svätyni, môžu niekedy žiť aj 8 rokov. Život numbata môže byť skrátený, keď je zranený, a zranenie sa infikuje. Tieto vačkovce sú tiež citlivé na parazity, ktoré môžu spôsobiť choroby.

Populácia

Celková populácia numbatov je menej ako 1 000. Oficiálny stav numbata je: Ohrozený. Numbati sú dnes chráneným druhom, ale populácia stále klesá. Podnikajú sa však kroky na zvýšenie množstva numbatov v Austrálii. Zoo Perth chová numbaty a vypúšťa mladé do voľnej prírody. Tiež sa tu nachádzajú chránené oblasti ako Mt. Prírodná rezervácia Gibson, kde sa môžu numbati množiť a zostať v bezpečí pred predátormi vrátane líšok a divých mačiek.

Zobraziť všetkých 12 zvieratá, ktoré začínajú na N

Zaujímavé Články