Pštros

Pštrosie vedecké triedenie

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Struthioniformes
Rodina
Struthionidae
Rod
Struthio
Vedecké meno
Struthio Camelus

Stav ochrany pštrosov:

Najmenej obavy

Pštrosie umiestnenie:

Afrika

Pštrosie fakty

Hlavná korisť
Tráva, korene, semená, kvety
Výrazná vlastnosť
Malé krídla a dlhý krk a nohy
Rozpätie krídel
1,5 m - 2 m (4,9 stôp - 6,5 stôp)
Biotop
Púšť a savany
Predátori
Hyena, lev, gepard
Strava
Všežravec
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Vták
Priemerná veľkosť spojky
1
Slogan
Najväčší vták na svete!

Pštrosie fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • čierna
  • biely
  • Ružová
Typ pleti
Perie
Najvyššia rýchlosť
42 míľ / h
Dĺžka života
50 - 70 rokov
Váha
63 kg - 130 kg (140 libier - 290 libier)
Výška
1,8 m - 2,7 m (6 stôp - 9 stôp)

Pštros je najväčší vták na svete. Pštrosí samec často dorastá do výšky viac ako 2 metre. Pštros je tiež najrýchlejším vtákom na svete na zemi, ktorý je schopný krátkodobo bežať rýchlosťou až 50 mph.



Napriek tomu, že pštros je vták, pštros nemôže lietať a namiesto toho utečie, keď bude ohrozený. Pštros váži viac ako 100 kg, čo je hlavným dôvodom, prečo pštros nie je schopný lietať. Pštros bude tiež ležať na zemi a schovávať sa pred predátormi.



Pštros jedáva hlavne kríky a hmyz, ktorý sa často nachádza v zemi. Pštros je dobre známy tým, že dáva hlavu do zeme, aby dostal chyby do pôdy. Pštros má tiež kopanec taký silný, že sa môže stať smrteľným pre väčšinu cicavcov.

Pštros sa natívne vyskytuje v Afrike (a bežne sa vyskytuje aj na Blízkom východe), ale pre svoje mäso, kožu a perie sa chová po celom svete.



Pštros kladie najväčšie vajcia zo všetkých druhov vtákov, pričom pštrosie vajce je spravidla viac ako 10-krát väčšie ako priemerné kuracie vajce. Vďaka svojej veľkej veľkosti je vajce pštrosa považované za kulinársku pochúťku v mnohých ľudských kultúrach.

Existuje päť rôznych druhov pštrosov, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v strednej a východnej Afrike. Jednotlivé druhy pštrosov sú si veľmi podobné, líšia sa však veľkosťou a farbou v závislosti od druhu pštrosa. Pštros je najužšie príbuzný s austrálskym emu a novozélandským kivi.

Pštros je všežravec, a preto žerie rôzne rastliny aj zvieratá. Strava pštrosa sa skladá hlavne z listov, trávy, semien, koreňov, kvetov a bobúľ spolu s hmyzom a príležitostne malými cicavcami a plazmi.



Vďaka veľkej veľkosti a nesmiernej sile pštrosa má pštros vo svojom prostredí málo prirodzených predátorov. Hlavnými predátormi pštrosa sú levy a gepardy a tiež hyeny a krokodíly, ak sú schopné niektorého chytiť. Ľudia sú jedným z hlavných predátorov pštrosa, keď lovia pštrosa kvôli mäsu a periu.

Pštrosy žijú v stádach, ktoré zvyčajne zahŕňajú dominantného samca, jeho sliepky (samice pštrosy) a ich mladé potomstvo (pštrosie deti). Počas obdobia párenia vytvorí alfa samec spoločné hniezdo asi 3 metre široké v zemi, aby doň mohli vložiť svoje ženské pštrosy. V hniezde je často viac ako 20 vajec, ale je zriedkavé, že viac ako pár tieto vajcia sa skutočne liahnu, pretože sú lovené predátormi, ako sú šakali a hyeny. Po inkubačnej dobe okolo 6 týždňov sa pštrosie kurčatá vyliahnu z vajíčok. Je to alfa samec pštrosa, ktorý chráni pštrosie kurčatá pred nebezpečenstvom a učí ich kŕmiť.

Zobraziť všetkých 10 zvieratá, ktoré začínajú O

Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) Encyklopédia vtákov

Zaujímavé Články