Dudok

Vedecká klasifikácia dudka

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Bucerotiformes
Rodina
Upupidae
Rod
Upupa

Stav ochrany dudka:

Najmenej obavy

Umiestnenie dudka:

Afrika
Ázia
Európe

Fakt na dudok

Rod Hoopoe je jediným žijúcim členom svojej rodiny!

Fakty o dudkoch

Meno mladých
Mláďatá alebo mláďatá
Skupinové správanie
  • Väčšinou samotársky
Zábavný fakt
Rod Hoopoe je jediným žijúcim členom svojej rodiny!
Odhadovaná veľkosť populácie
5-10 miliónov
Najvýraznejšia vlastnosť
Vrchol peria na hlave
Rozpätie krídel
44 cm - 48 cm (17 palcov - 19 palcov)
Biotop
Lesy, nížiny a savany
Predátori
Mačky a veľké dravé vtáky
Strava
Všežravec
Obľúbené jedlo
Mravce, kobylky, chrobáky, cvrčky a iný hmyz
Spoločný názov
Dudok
Poloha
Európa, Ázia a Afrika
Slogan
Ohromujúci vták s páchnucim spôsobom odradiť predátorov!
Skupina
Vtáky

Fyzikálne charakteristiky dudka

Typ pleti
Perie
Dĺžka života
Okolo 10 rokov vo voľnej prírode
Váha
46 g - 89 g (1,6 oz - 3,1 oz)
Dĺžka
25 cm - 32 cm (10 palcov - 12,6 palca)
Vek sexuálnej zrelosti
Niekoľko mesiacov

Dudok je rod vtákov hľadajúcich potravu s mohutným hrebeňom hlavy a neobvyklou farebnou schémou.



Tento vták je bežne viditeľný vo väčšine Európy, Ázie a Afriky. Ak sa s dudkom stretneme vo voľnej prírode, môže byť aj napriek svojej menšej veľkosti skutočne pôsobivou podívanou. Jeho hrebeň peria, ktorý sa podobá veľkému mohawku, je zďaleka jeho najpútavejšou vlastnosťou. Slúži ako dôležitý vizuálny zobrazovací a komunikačný nástroj vo voľnej prírode.



5 Neuveriteľné fakty o dudkoch

  • Dudek hral dôležitú úlohu vo folklóre mnohých kultúr v celej histórii ľudstva. Je uvedená v rôznych náboženských knihách, egyptských hieroglyfoch, gréckych hrách a čínskych textoch.
  • Podľa židovskej tradície viedol dudok kráľa Šalamúna v ústrety kráľovnej zo Sáby. V súčasnosti je izraelským národným vtákom.
  • Dudky nasávajú lúče slnka tak, že sa šíria dozadu pozdĺž zeme.
  • Ako darebák, dudok môže vydávať skutočne nechutné chemikálie, aby zabránil hrozbám.
  • Dudky obývajú už existujúce diery a štrbiny na zvislých plochách, či už prírodných alebo umelých.

Vedecký názov dudok

Vedecký názov rodu dudok je Upupa. Názov je odvodený od jedinečnej vokalizácie, ktorú robí vták. Taxonomická klasifikácia dudka je predmetom určitých sporov. V súčasnosti sa všeobecne považuje za tri živé druhy rodu: dudok africký (Africká upupa), dudok chocholatý (Upupa epops), a madagaskarský dudok (Upupa marginataž).



Africké a madagaskarské dudky sa kedysi považovali za poddruhy dudka euroázijského, ale kvôli fyzickým a hlasovým rozdielom sa od seba oddelili a vytvorili si svoj vlastný jedinečný druh (aj keď niektorí taxonomovia ich môžu stále klasifikovať spoločne). Štvrtý druh, dudok svätý Helena, pravdepodobne v 16. storočí vyhynul.



Upupa je jediný žijúci rod z čeľade Upupidae, takže je tu celkom málo ďalších vtákov, ktorým sa to celkom páči. Vzdialenejšie to súvisí s dudkami lesnými, zoborožcami a zoborožcami, ktoré sú súčasťou rovnakého rádu.

Vzhľad a správanie dudka

Dudok je malý alebo stredne veľký vták, ktorý meria od 10 do 12,6 palca a váži až tri unce - alebo približne ako kniha. Má čierno-biele pruhované krídla, dlhý a tenký zobák, krátke nohy a ružové operenie okolo zvyšku tela.



Azda jeho najvýraznejšou črtou je jasne zdobený hrebeň na temene hlavy. Vrchol je červenej alebo oranžovej farby s bielymi škvrnami a čiernymi špičkami. Perie hrebeňa hrá dôležitú úlohu pri signalizácii nálady vtáka iným zvieratám. Keď je vták pokojný a uvoľnený, perie spočíva pevne na hlave. Ale keď je vták vzrušený alebo rozrušený, môže sa perie zdvihnúť tak, aby vyzeralo väčšie ako je.



Dudky majú mnoho ďalších fascinujúcich vlastností. Napríklad mávajú krídlami veľmi nepravidelným a nerovnomerným pohybom, ktorý takmer pripomína motýľa viac ako iné vtáky. Svoju korisť zbijú o povrch, aby ju zabili a odstránili všetky nestráviteľné časti. Zviera môže tiež vyrábať chemikálie a oleje prostredníctvom špecializovaných žliaz, ktoré majú nepríjemný zápach, aby odradili predátorov.



Okrem párenia a výchovy detí sú dudky väčšinou samotárske stvorenia, ktoré radšej lovia a zháňajú potravu. Majú iba základnú skupinu hovorov týkajúcich sa varovaní, párenia, dvorenia a kŕmenia. To, čo v číslach stratia, však vynahradzuje niekoľkými obrannými mechanizmami. Jednou z najdôležitejších obranných metód (okrem vyššie spomenutých chemikálií) je silná zlomenina zvieraťa, ktorá môže pôsobiť ako nebezpečná zbraň proti predátorom alebo členom jeho vlastného druhu. Pri bojoch o územie alebo priateľov sa muži (a niekedy dokonca aj ženy) môžu zapojiť do brutálneho vzdušného súboja, ktorý by mohol nechať jedného ťažko zraneného alebo zmrzačeného.



Sezónne pohyby dudkov sa môžu dosť líšiť v závislosti od ich polohy. Obruče miernych oblastí v Európe a Ázii budú v zimných mesiacoch po rozmnožovaní zvyčajne migrovať do Afriky alebo južnej Ázie. Naopak, africkí dudkovia zostávajú po celý rok na rovnakom území, hoci sa môžu pohybovať medzi miestnymi oblasťami pri hľadaní bohatých zdrojov potravy alebo v reakcii na sezónne dažde. Dospelí jedinci sa zvyčajne začnú rozmnožovať po období rozmnožovania a v procese pokračujú po migrácii na zimu.



dudok (Upupa) dudok na konári

Biotop pre dudok

Dudok má obrovské rozpätie na väčšine euroázijských a afrických kontinentov, s výnimkou najextrémnejších podnebí Sibíri, Sahary a iných polopustín. Rozsah afrického dudka sa rozširuje na väčšinu južnej polovice Afriky od Konga. Madagaskarský dudok sa obmedzuje takmer výlučne na ostrov Madagaskar.



Euroasijský dudok je zďaleka najrozšírenejší druh. Obsahuje sedem charakteristických poddruhov rozdelených podľa geografických oblastí. Poddruh Epops siaha od Španielska na západe k Tichému oceánu na východe a dolu k hraniciam Indie. Poddruh satata sa nachádza v Japonsku a južnej Číne. Ceylonensis obýva predovšetkým indický subkontinent. Longirostris žije vo veľkej časti juhovýchodnej Ázie. Hlavný poddruh senegalensis a waibeli obývajú rôzne časti strednej a východnej Afriky.



Dudok obyčajný uprednostňuje lesy, savany a trávnaté porasty v miernych a tropických oblastiach týchto oblastí. Vyžadujú dostatok voľného priestoru s riedkou vegetáciou a stromami, útesmi alebo stenami, v ktorých môžu bývať. Zatiaľ čo väčšina druhov vtákov si konštruuje svoje zložité hniezda vo vetvách, dudok sa namiesto toho uspokojí s malými štrbinami.

Dudok z dudka

Strava všežravého dudka sa skladá z mnohých rôznych potravín, vrátane pavúkov, semien, ovocia a dokonca aj malých jašterice a žaby . Najbežnejším jedlom dudka je však hmyz ako napr chrobáky , cikády, cvrčky, kobylky, kobylky , mravce , termity a vážky.



Vták sa bude pásť po zemi a pokúsi sa vyhrabať jedlo z nečistôt. Ak nenájde jedlo na zemi, potom zo vzduchu odtrhne lietajúci hmyz. Silné svaly okolo zobáka mu umožňujú otvoriť ústa pri skúmaní potravy v zemi. Proces zháňania potravy vyžaduje veľa práce; bude neustále prevracať každú malú skalku alebo list pri hľadaní malého sústa jedla.

Dudok a hrozby dudok

Dudok má vo voľnej prírode iba niekoľko prirodzených predátorov, vrátane mačky a veľké mäsožravé vtáky . Ľudia tradične nepredstavovali významnú hrozbu pre prežitie dudka.



Pretože vták väčšinou požiera škodcov, ktorí sa väčšinou považujú za nepríjemnosť pre ľudí a naše pestované plodiny, dudok je v mnohých krajinách rozšírený o stupeň ochrany. A vďaka svojim veľmi jednoduchým environmentálnym potrebám a rozmanitej strave sa tiež dobre prispôsobuje rôznym ekosystémom a situáciám. Lov a strata biotopov však môžu niekedy klásť určitý dôraz na konkrétny poddruh dudka.

Rozmnožovanie dudkov, kojenci a životnosť

Dudy sú monogamné tvory, ktoré sa budú počas obdobia rozmnožovania páriť iba s jedným iným vtákom. Muži sa pokúsia samicu súdiť tým, že jej prinesú dar hmyzu, ktorým sa môžu živiť. Ako už bolo spomenuté, medzi sebou budú tvrdo súťažiť o kamarátov. Po získaní partnera sa dudky pária počas celej ich bežnej doby rozmnožovania.

Samice môžu naklásť až 12 vajec naraz. Veľkosť spojky je väčšia u severných druhov a menšia u druhov bližšie k rovníku. Ženy zvyčajne produkujú jedno vajce denne toľko dní, koľko je potrebné, a potom ich okamžite začnú inkubovať. Inkubačná doba trvá 15 až 18 dní, takže mláďatá sa liahnu v rôznom čase. Ženy sú zodpovedné za inkubáciu vajec a samci zhromažďujú väčšinu potravy.

Po znáške vajec začne samica vylučovať škodlivú páchnucu látku podobnú skazenému mäsu a chemickú látku si vtiera do svojho vlastného operenia a do všetkých mláďat. Predpokladá sa, že táto látka odrádza predátorov a potenciálne ničí parazity a škodlivé baktérie. Toto vylučovanie bude trvať dovtedy, kým kurčatá neopustia hniezdo. Mláďatá však nie sú úplne bezbranné, ak zostanú samy. Hneď po vyliahnutí si rýchlo rozvinú schopnosť striekať výkaly na ohrozujúce zviera. Budú tiež štrajkovať svojimi účtami, zatiaľ čo vydávajú syčivý zvuk, aby vystrašili predátorov.

Mláďatá sa zvyčajne rodia s našuchoreným bielym páperím pokrývajúcim celé telo. Mesačne do života získajú celú sadu peria. Typická dĺžka života dudka je vo voľnej prírode približne 10 rokov.

Obyvateľstvo dudka

Počty dudkov zostávajú stabilné a rozšírené po väčšinu pôvodných biotopov. Podľa Medzinárodná únia pre ochranu prírody (IUCN) Červený zoznam, stav ochrany dudka si zaslúži najmenšie obavy . Odhaduje sa, že na celom svete môže žiť päť až 10 miliónov dudkov. Počet obyvateľov dudka obyčajného však môže mierne klesať.

Kvôli rozšíreniu po celom svete môže každý poddruh čeliť úplne iným situáciám a tlakom.

Časté otázky o dudkoch

Čo je to dudok?

Dudok je druh stredne veľkého vtáka s tenkým zobákom a veľkým hrebeňom pierok na hlave. Pre jeho charakteristické vlastnosti je ťažké dudok porovnať s akýmkoľvek iným rodom alebo druhom. Napriek rozšíreniu vo väčšine Eurázie a Afriky nie je vták pravdepodobne tak známy ako mnoho iných bežných vtákov.

Sú to dudky mäsožravce , bylinožravce alebo všežravce ?

Dudky sú všežravce, ktoré jedia hlavne hmyz, ale zožerú tiež pavúky, semená, ovocie a dokonca aj malé jašterice a žaby .

Je dudok ďateľ?

Aj keď vyzerajú do istej miery povrchne podobne, ďatle a dudky sú v skutočnosti súčasťou úplne iných rádov. Ďateľ je súčasťou radu Piciformes, zatiaľ čo dudok je súčasťou radu Bucerotiformes. Vďaka tomu sú navzájom veľmi vzdialení. Je to skoro ako porovnávať primáty s mačkami (mačkami).

Sú dudky vzácne?

Dudky sú v Európe, Ázii a Afrike veľmi bežné, ale s niektorými druhmi alebo poddruhmi sa ľudia môžu stretnúť len zriedka.

Ako sa vyvinuli dudky?

Z dôvodu malého množstva fosílií nie je vývoj dudka celkom dobre pochopený. Skamenené pozostatky úzko súvisiaceho dudka lesného (ktorý zaberá inú rodinu) sa datujú milióny rokov dozadu. Paleontológovia našli aj skamenené pozostatky vtáka podobného skorému dudkovi Messelirrisorovi, ktorý žil v lesoch strednej Európy v období stredného eocénu asi pred 37 až 49 miliónmi rokov.

Existujú modré chocholaté dudky?

Nie, štandardná farba hrebeňa je takmer vždy ružová alebo červeno-oranžová. Varianty s modrým chocholom neexistujú.

Zobraziť všetkých 28 zvieratá, ktoré začínajú H

Zdroje

    Zaujímavé Články