Klokan

Vedecká klasifikácia klokanov

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Diprotodontia
Rodina
Macropodidae
Rod
Makropus
Vedecké meno
Macropus Giganteus

Stav ochrany klokana:

Takmer ohrozený

Umiestnenie klokana:

Oceánia

Fakty o klokanoch

Hlavná korisť
Tráva, semená, kvety
Biotop
Suché lesy, púšť a pasienky
Predátori
Človek, Dingo
Strava
Všežravec
Priemerná veľkosť vrhu
2
Životný štýl
  • Spoločenský
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Cicavec
Slogan
Ženy majú na prednej strane hlboký vak!

Fyzické vlastnosti klokana

Farba
  • Hnedá
  • Šedá
  • Takže
Typ pleti
Kožušina
Najvyššia rýchlosť
35 míľ / h
Dĺžka života
4-10 rokov
Váha
18 - 95 kg (40 - 200 libier)

Klokan je vačkovec, ktorý je pôvodom z Austrálie a na indonézskom ostrove Nová Guinea. Aj keď sa klokany často stretávajú v skupinách, klokany sú obyčajne pomerne solitérne cicavce, ale o klokanoch je známe, že sú spoločenskými zvieratami aj pri iných klokanoch.



Klokani majú na prednej strane hlboký vak, ktorý slúži na nosenie ich mláďat. Dieťaťu kengura sa hovorí joey. Klokani jedia rastliny, orechy, bobule a hmyz, pre ktorý sa kengury v suchej divočine prehrabávajú.



Klokani sú najznámejší pre svoju schopnosť preskočiť fenomenálnu vzdialenosť. Klokan je najväčší z vačnatcov, skupina zvierat, ktorá obsahuje koaly a vačicu obyčajnú. Vačkovce sa vyznačujú vakom, ktorý majú tieto zvieratá na bruchu, v ktorom nosia svoje mláďatá.

V súčasnosti existujú tri hlavné druhy klokanov, a to kengura červená, ktorá je najväčšou a najznámejšou zo všetkých druhov klokanov. O klokanovi sivom východnom je známe, že je najťažším druhom klokana napriek tomu, že klokan červený je vyšší. Západného sivého klokana nájdete vo veľkom množstve a môže mať akúkoľvek farbu od šedej po hnedú. Klokan je národným zvieraťom a znakom Austrálie.



Klokani majú veľké ploché nohy, ktoré kengury používajú na uľahčenie ich pohybu, ktorý klokani robia poskakovaním. Napriek tomu, že sa klokany nepohybujú konvenčným spôsobom, klokany často vidno bežať vysokou rýchlosťou, zvyčajne keď sa klokan bojí alebo je prenasledovaný prichádzajúcimi predátormi.

Aj keď klokany nie sú komerčne chované, divoké klokany často lovia ľudia ako lovci pre šport, mäso, kožušinu a keď poľnohospodári konzervujú svoju pastvu pre svoje ovce a kravy. Hovorí sa, že tento spôsob udržateľného lovu má viac zdravotných a environmentálnych výhod ako ovce a dobytok.

Priemerný vek divokého klokana býva menej ako 10 rokov, aj keď je známe, že niektorí klokani vo voľnej prírode sa blížia k 20 rokom. Klokani sa všeobecne dožívajú veku okolo 23 rokov, keď je klokan v zajatí.



Zobraziť všetkých 13 zvieratá, ktoré začínajú na K

Zdroje
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, The Definitive Visual Guide to the World's Wildlife
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) Encyklopédia zvierat Kingfisher
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009), Atlas ohrozených druhov
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Illustrated Encyclopedia Of Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Encyclopedia Of Animals
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) Encyklopédia cicavcov

Zaujímavé Články