Áno

Yak Scientific Classification

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Mammalia
objednať
Artiodactyla
Rodina
Bovidae
Rod
les
Vedecké meno
Bos Grunniens

Stav ochrany jakov:

Takmer ohrozený

Umiestnenie jaka:

Ázia
Eurázia

Yak Facts

Hlavná korisť
Tráva, byliny, machy
Meno mladých
Teľa
Biotop
Alpské lúky a otvorené kopce
Predátori
Človek, medvede, vlci
Strava
Bylinožravec
Priemerná veľkosť vrhu
1
Životný štýl
  • Stádo
Obľúbené jedlo
Tráva
Typ
Cicavec
Slogan
Vo voľnej prírode ich už zostáva len zopár!

Jakov fyzikálne vlastnosti

Farba
  • Hnedá
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Vlasy
Najvyššia rýchlosť
25 míľ / h
Dĺžka života
15-20 rokov
Váha
300 - 1 000 kg (661 - 2 200 libier)

Jaky sú silno stavané zvieratá s robustným rámom, ktoré majú dlhé a silné vlasy.



Pochádzajú z Tibetu a Číny, ale vyskytujú sa tiež v Mongolsku, Nepále a strednej Ázii. Vedci sa domnievajú, že obyvatelia kmeňa Qiang domestikovali jakov najmenej pred 5 000 rokmi, čo je podporené genetickými dôkazmi. Niektoré tibetské národy však možno mohli domestikovať jakov už pred 10 000 rokmi. Domáce jaky ďaleko prevyšujú počet divoké a sú chované pre svoju príťažlivosť pri oraní a mlátení, vysokej produkcii mlieka, mäsa, koží a kožušín.



Neuveriteľné fakty o Jakovi!

  • Domáce jaka, na rozdiel od ich náprotivkov vo voľnej prírode,často vydávajú chrochtavé zvuky, ktoré vedú k prezývke „The Grunting Ox“.
  • Majú trojnásobnú kapacitu pľúc ako kravy a majú čoraz viac červených krviniek, čo im umožňuje efektívnejšie transportovať kyslík.
  • Odolajú mrazivým teplotám, ktoré môžu dosiahnuť až -40 stupňov Fahrenheita .
  • Jakovia majú problémyprosperujúce v nižších nadmorských výškacha stať sa náchylnými na vyčerpanie z tepla, keď sú teploty vyššie ako 59 stupňov Fahrenheita.
  • Keď yak zomrie prirodzenou smrťou, jeho kosti nájdu nový život ako šperky a upevnenie stanu podľa budhistického učenia.

Yak Vedecký názov

Yak sú členmi rodiny hovädzieho dobytka a sú príbuzní s kravy a byvol , z ktorých všetky pravdepodobne pochádzajú zubra , vyhynutý druh dobytka. Jakov sa štiepili z zubra niekedy pred miliónom až piatimi miliónmi rokov. Vedci klasifikujú divoké (Bos mutus) a domáce jaky (Bos grunniens) ako dva odlišné druhy. Anglické slovo yak pochádza z tibetského slova „yag“. Vedecký názov oboch druhov odkazuje na zvuky alebo ich nedostatok, ktoré tieto zvieratá vydávajú. Bos mutus znamená nemý vola, zatiaľ čo Bos grunniens znamená grganie vola. Patria k Bovidae, rovnakej rodine ako Ázijský vodný byvol , africký byvol a Američan bizón . Kľúčovým rozdielom medzi týmito dvoma druhmi je veľkosť, pričom divoké samce vážia až dvakrát viac ako ich domáce náprotivky. Domáce jaky pochádzajú z divých druhov.

Jakov vzhľad a správanie

Všetky jaky sú vzhľadovo podobné, aj keď, ako už bolo spomenuté, divé jaky sú väčšie. Divoké jaky majú spravidla tmavšie, načernalé až hnedé vlasy, zatiaľ čo domáce druhy majú širšie farebné variácie, ktoré zahŕňajú hrdzavohnedú a krémovú. Všetky majú teplú a hustú srsť, ktorá im visí pod bruchom, a vlnenú podsadu, ktorá zakrýva ich hruď, boky a stehná. Majú objemné rámy a pevné nohy, ktoré končia zaoblenými, párovými kopytami. Ich pevné rohy sa tiež používajú na obranu, čo im umožňuje v zime preraziť sneh a nájsť pod nimi zakopané jedlo. Muži aj ženy majú krátky krk s výrazným hrbom cez plece, aj keď táto vlastnosť je výraznejšia u mužov. Majú chvosty, ktoré sú dlhé a vyzerajú viac ako tie z kone ako z kábla.



Domestikované jaky sú menšie, pretože muži zvyčajne vážia od 600 do 1100 libier, zatiaľ čo ženy sa pohybujú od 400 do 600 libier. Divoké samce môžu vážiť až 2 200 libier. Výška domácich mužov sa líši, zvyčajne však vrcholia v kohútiku od 44 do 54 palcov, zatiaľ čo ženy v kohútiku majú 41 až 46 palcov. Ženy majú štyri struky a vemeno, ktoré je malé a chlpaté. To isté sa dá povedať o mužskom miešku. Veľkosť a chlpaté krytie sú ochranou pred chladom.

Divoké jaky žijú v stádach niekoľkých stovák zvierat, ktoré pozostávajú predovšetkým zo samíc a ich mláďat iba s niekoľkými samcami. Väčšina mužov žije sama alebo žije v menších asi šesťročných bakalárskych skupinách až do doby tesne pred párením, kedy sa zvyčajne opäť pripoja k väčšiemu stádu. Spravidla sa vyhýbajú ľuďom a môžu utiecť, aj keď môžu byť agresívni pri obrane mláďat alebo v rutine, keď muži medzi sebou pravidelne bojujú o nadvládu. Typické správanie sa pri vyjazdení koľají zahrnuje nenásilné prejavy spolu s útokmi, ako je rachot a škrabanie zemou rohmi. Býci sa tiež budú navzájom opakovane nabíjať so sklonenými hlavami alebo so svojimi rohmi. Samce sa často topia v suchej pôde počas ruje a zafarbenia pachu močom alebo hnojom.

Dva jaky stojace v tráve neďaleko jazera v tadžických horách
Áno

Yak Habitat

Divoké jaky žijú predovšetkým v severnom Tibete a západočínskej provincii Čching-chaj. Niektoré populácie siahajú do najjužnejších častí Sin-ťiangu a Indie. Izolované populácie týchto zvierat sa tiež šíria po celej Strednej Ázii. Primárne biotopy sú vrchoviny bez stromov v strednej Ázii od 9 800 do 18 000 stôp na horských lúkach a náhorných plošinách. Obyčajne sa vyskytujú v alpskej tundre s hustými trávami a ostricami, ktoré im poskytujú potravu. Niektoré stáda budú migrovať sezónne pri hľadaní potravy. Jedia skoro ráno a večer a veľmi sa nehýbú, často prespia väčšinu dňa. Počas snehových búrok tieto zvieratá premieňajú chvost na búrky a môžu zostať nehybné celé hodiny.



Okrem toho, že sú chované pre svoje mlieko, domáce jaky sa chovajú aj pre ich maslo, ktoré sa mení na po cha, alebo čaj z tibetského masla. Tibeťania vyrábajú tento čaj pridaním jačieho mlieka, masla a soli do čierneho čaju z Pemagulu na výrobu tradičného nápoja, ktorý posilňuje pijanov proti tenkému, studenému vzduchu v pohorí Himaláje. Čaj všeobecne konzumujú ľudia žijúci na náhorných plošinách nad 17 000 stôp.

Jačie maslo hrá ústrednú úlohu na festivale maslovej lampy, ktorý sa koná v prvom mesiaci tibetského kalendára v Lhase. Mnísi trávia mesiace vyrezávaním sôch z jačieho masla, zatiaľ čo lampy spaľujúce maslo lemujú ulice počas festivalu.

Tibetskí nomádi každé leto česajú a spracúvajú mäkkú, páperovú podsadu, ktorú v tomto ročnom období prelievajú jaky. Hrubé vonkajšie vlasy sa menia na laná, stany a parochne. Vnútorné vlákna podobné kašmíru sa zmenili na textil, ktorý začal konkurovať tradičnému kašmíru vyrobenému z himalájskych kozích chlpov.

Yak trus je jediným palivom na vysokej tibetskej náhornej plošine, ale jeho použitie predstavuje biologické riziko pri spaľovaní a produkuje ročne 1 000 ton čierneho uhlíka, čo je druhá hlavná príčina globálneho otepľovania.

Jaka strava

Jaky sú bylinožravce, to znamená, že jedia iba rastliny. Veľa času trávia na horských lúkach, pasú sa na trávach a iných nízko položených rastlinách, ako sú napríklad ostrice. Carex, Stipa a Kobresia patria medzi ich obľúbené trávy. Konzumujú tiež byliny, zimné tukové kry, mach a lišajníky. Samice sa rady pasú na vyšších svahoch ako samce, najmä ak sú mladé. Počas leta často pijú a v zime jedia sneh, aby zostali hydratovaní. Rovnako ako kravy majú aj dva žalúdky, ktoré im umožňujú efektívne extrahovať všetky živiny z rastlín, ktoré konzumujú.

Yak Predators and Threats

Aj keď je domácich Jakov veľa, globálnej populácie Jakov ubúda a sú oficiálne uvedené na zozname zraniteľný k zániku Medzinárodnou úniou pre ochranu prírody. Na začiatku 20. storočia divoké jaky sa lovili vo veľkom rozsahu tibetskými a mongolskými pastiermi a vojenským personálom. Zatiaľ čo len pred 50 rokmi sa tibetskou náhornou plošinou potuloval až milión divých jakov, zostáva len asi 10 000 dnes kvôli kríženiu s kravy , strata biotopu a pytliacke útoky ľudí. Osamelí muži sú obzvlášť citliví na pytliactvo. Vyrušovanie domácich hospodárskych zvierat prináša choroby, ako aj kríženie.

Himalájsky vlk je prirodzeným predátorom jaka, aj keď v niektorých oblastiach snehové leopardy a medvede hnedé je známe, že lovia mladé alebo choré jaky.

Reprodukcia jakov, deti a životnosť

Samice vstupujú do ruje až štyrikrát ročne, avšak párenie sa zvyčajne vyskytuje koncom leta, niekedy až do septembra, v závislosti od miestneho prostredia. Tehotenstvo trvá od 257 do 270 dní, čo má za následok narodenie jedného teľaťa v máji alebo júni. Dvojité pôrody sú zriedkavé. Samice nájdu odľahlé miesto na pôrod, ale čoskoro sa k stádu pripoja, pretože teľatá môžu obyčajne kráčať do 10 minút od narodenia. Väčšina žien rodí iba každý druhý rok, aj keď pri bohatom jedle môže dôjsť k častejším pôrodom. Začínajú rodiť približne v troch až štyroch rokoch, s maximálnou plodnosťou približne v šiestich rokoch.

Teľatá sa odstavia vo veku jedného roka a krátko nato sa osamostatnia. Jaky majú životnosť približne 20 až 25 rokov, aj keď niektoré divoké jaky môžu mať kratšiu životnosť.

Yak Obyvateľstvo

Počet domácich jakov je v Ázii 14 až 15 miliónov. Rančovanie jakov je na vzostupe aj v Severnej Amerike, v súčasnosti je ich okolo 5 000 v Spojených štátoch. Tradične sa používajú ako svorka pre karavany, ako aj na oranie a mlátenie. Yak trus je jediným dostupným palivom v tibetskej tundre bez stromov. Až v polovici 19. storočia siahali divoké jaky od Bajkalského jazera na Sibíri po ladašskú step v Indii. Čínskemu zlatému jaku, ohrozenému poddruhu divého jaka, ostáva vo voľnej prírode iba asi 170 jedincov. India a Čína oficiálne chránili divých jakov, pričom tí druhí dokonca vytvorili špeciálne rezervy, kde sa nachádza veľa stád divokej populácie.

Jakov v zoo

Väčšina zoologických záhrad má miesto len pre jeden druh divého dobytka, a tak si vyberie byvol , bizón alebo jaka. Zoo San Diego Wildlife Park je jednou z výnimiek, kde môžu návštevníci vidieť jaka, ako aj iné druhy. Zoo San Diego má starostlivý a špecializovaný šľachtiteľský program pre ohrozené druhy, hoci väčšina zoologických záhrad nie.

Zobraziť všetky 3 zvieratá, ktoré začínajú Y

Zaujímavé Články