Podbradník tučniak

Vedecká klasifikácia tučniaka čierneho

Kráľovstvo
Animalia
Kmeň
Chordata
Trieda
Vtáky
objednať
Sphenisciformes
Rodina
Spheniscidae
Rod
Pygoscelis
Vedecké meno
Pygoscelis Antarcticus

Stav zachovania tučniaka podbradného:

Najmenej obavy

Umiestnenie tučniaka Chinstrap:

Antarktída
Oceán

Fakty o tučniaku podbradníku

Hlavná korisť
Krill, ryby, krevety
Výrazná vlastnosť
Biela tvár a tenká čierna linka, ktorá prechádza pod bradu
Biotop
Skalnaté antarktické ostrovy
Predátori
Pečať leopardia, kosatka, morské vtáky
Strava
Mäsožravec
Priemerná veľkosť vrhu
2
Životný štýl
  • Kolónia
Obľúbené jedlo
Krill
Typ
Vták
Slogan
Existuje 7 miliónov chovných párov!

Fyzické vlastnosti tučniaka podbradníka

Farba
  • Šedá
  • čierna
  • biely
Typ pleti
Perie
Dĺžka života
15 - 20 rokov
Váha
3 kg - 6 kg (6,6 libier - 13 libier)
Výška
60 cm - 68 cm (24 palcov - 27 palcov)

'V najväčšej kolónii tučniakov pod bradou je viac tučniakov ako v San Franciscu!'




Tučniak podbradný je najhojnejší zo všetkých druhov tučniakov. V skutočnosti má jedna z ich kolónií na vzdialenom ostrove viac ako milión chovných párov tučniakov!

Neuveriteľné fakty o tučniakovi podbradníku!

  • Kolónia tučniakov podbradníckych na ostrove Zavodovski v južnom Atlantickom oceáne je taká veľká (odhadovaný počet 1,2 milióna chovných párov), žeGuinnessova kniha rekordov ju vyhlásila za „najväčšiu kolóniu tučniakov na svete! “ Z perspektívy má ostrov viac tučniakov, ako má San Francisco ľudí! (Ak chcete vidieť, ako táto neuveriteľná kolónia vyzerá, posuňte sa dole do našej sekcie „populácia!“
  • Mnoho tučniakov pod bradou sa pári na celý život; Zistilo sa, že páriace sa páry sa dajú dohromady 82 percent času.
  • Tučniaky pod bradou sú jedným z najagresívnejších tučniakov.

Vedecký názov a klasifikácia tučniaka bieleho

Tučniak chinstrap má vedecký názovPygoscelis antarcticus. Tučniaky pod bradou sa niekedy označujú aj akoP. Antarktída,čo bol predchádzajúci vedecký názov pre tento druh. Jej rodinné meno je Spheniscidae a trieda, do ktorej patrí, je Aves.



Rodinu Pygoscelis tvoria tri rôzne tučniaky; spolu sú známi ako tučniaky chvostové. Tučniak podbradník sa nazýva aj tučniak krúžkovaný, fúzatý a tučniak rozchodník, ktorý sa volá kvôli hlasnému hlučnému volaniu.

Pôvod mena tučniak nie je skutočne známy: Existuje možnosť, že je to od waleského slova „pero“ pre hlavu a „gwyn“ znamenajúce bielu farbu.


Vzhľad a správanie tučniaka podbradníka

Vďaka čiernym hlavám, ktoré vyzerajú ako prilba, dajú čierne znaky podbradníka tomuto tučniakovi meno. V opačnom prípade majú účty a oči čiernu farbu. Ich chodidlá sú ružové a podrážky čierne. Mladí tučniaky majú tvár sivej farby a k značkám pre dospelých sa dostanú za 14 mesiacov.

Nie sú najväčšími tučniakmi; podbradník tučniak je strednej veľkosti. Ich dĺžka je 75 cm (29 palcov) a priemerná hmotnosť sú 5,5 kg.

Tento tučniak má vo svojej chovnej kolónii hlas, ktorý je veľmi hlasný. Zvuky tučniaka podbradníka sú veľmi hlučné; tučniak robí „ach, kauk, kauk, kauk“, keď dvíha plutvy a kýva hlavou zo strany na stranu.

V rámci ich chovu sú tučniaky pod bradou veľmi živé. Často bojujú a je známe, že mávajú hlavami a plutvami, volajú, klaňajú sa, gestikulujú a rozbíjajú kabát. Ak dôjde k územnému sporu, môžu sa prizerať, poukazovať a nabíjať.

Tučniak podbradník je veľmi spoločenský a nájdete ho v kolóniách s tučniakom Adélie, kormoránmi alebo inými podobnými tučniakmi. Ich hniezda sú jednoduché a v skalných dutinách. Pokiaľ ide o obranu proti iným druhom a voči sebe navzájom, sú tými najagresívnejšími z tučniakov chvostských.

Skupina tučniakov sa nazýva kolónia. Ostatné názvy tej istej skupiny zahŕňajú Waddle alebo rookery. Skupina tučniakov na oceáne, ktoré plávajú, sa nazýva raft.

Habitat tučniaka podbradníka

Niekedy bývajú na ľade spolu s inými plemenami tučniakov, napríklad s tučniakom Adélie. Považujú sa za najagresívnejšie tučniaky a väčšinu svojho života strávia na mori, kde sa môžu živiť malými rybami a krillmi.

Žijú v Antarktíde a v Škótskom mori, južných Orkneych, Južných Shetlandských ostrovoch a na Južných sendvičových ostrovoch, kde sa našli najväčšie z ich kolónií. Nachádzajú sa na pláži v Južnom oceáne a často sú na skalnatých alebo piesočnatých stanovištiach. Niekoľko stoviek vtákov žije neďaleko Nového Zélandu, na ostrovoch Balleny Islands v oblasti Rossovej závislosti.

Začiatkom apríla, ktorým je jeseň na južnej pologuli, sleduje tučniak podbradník školy krilu, ktoré migrujú ďalej na sever do teplejších vôd s menším počtom ľadov.



Diéta tučniak podbradník

Tučniak pod bradou sa rád potápa. Môže uloviť nejaké ryby, kalamáre a krevety, ale drvivá väčšina jeho potravy pochádza z konzumácie krilu. S odhadovanou biomasou 379 miliónov ton v južnom oceáne sa kril hojne vyskytuje vo vodách blízko miest, kde majú kolónie tučniaky bradavičnaté.

Avšak s tým, že priemerná teplota vzduchu dramaticky stúpa (až o 5 až 6 stupňov Celzia) v mnohých oblastiach, kde tučniaky lovia krill, sa predpokladá, že hybným faktorom výkyvov populácií tučniakov je vzostup a pokles populácií krill.

Chinstrap Penguin Predators and Threats

Hlavnými predátormi tučniaka bradavičnatého pre dospelých sú tulene leopardie a kosatky. Štúdie tuleňov leopardích preukázali, že počas obdobia rozmnožovania môžu jesť 1,4 až 5% kolónie tučniakov. Tulene leopardie sa pri love tučniakov podbradníkov spoliehajú na tajnosť. Čakajú pozdĺž okrajov ľadových štítov, kde sa zhromaždili tučniaky, a chytia tučniaky, keď vstupujú do vody. Spravidla platí, že akonáhle tučniaky pod bradou vstúpia na otvorenú vodu, čelia menším hrozbám.

Medzi ďalších predátorov patria morské levy a žraloky. Vajcia a kurčatá sú ohrozené skuami, dravými morskými vtákmi. Najväčšou hrozbou pre tulene leopardie - rovnako ako u iných druhov tučniakov - sú klimatické zmeny, ktoré ovplyvnili hojnosť pancierovky.

Reprodukcia tučniaka podbradného, ​​deti a životnosť

Keď sa samec vráti do kolónie, keď hľadá svojho druha, bude sa biť plutvami po hrudníku a zdvíhať hlavu, aby vydal škrekotavý zvuk. Iní muži často ozývajú rovnaké jedinečné zvuky tučniaka podbradníka, keď jeden začal škriekať. Len čo si tučniak pod bradou nájde partnera, každý rok sa vráti k tomu istému; páriace sa páry sa znova spoja a vytvoria špeciálnu väzbu.

Doba rozmnožovania je november / december až marec. Podbradný tučniak znáša dve vajcia; načasovanie je zvyčajne neskoršie ako v prípade iných druhov tučniakov v okolí. Vajíčka vyliahnu matka i otec, ktorí robia smeny v rozmedzí 5 až 10 dní. Asi po 37 dňoch sa vajcia liahnu. Dieťatko zostáva so svojimi rodičmi asi mesiac. Potom to bude so skupinou mladých kurčiat.

Dieťatko tučniak sa nazýva kuriatko. Môžu sa tiež označovať ako mláďatá. Skupine mláďat tučniakov sa hovorí jasle, kde sa mláďatá túlia k sebe rovnako ako pri teple, ale aj proti predátorom. To umožňuje rodičom ísť na lov potravy, aby si ich priniesli späť. Asi po dvoch mesiacoch sa páperie nadol nahradí nepremokavým perím a kuriatko je teraz pripravené na svoj prvý výlet na more, aby lovilo samo.

Tučniak podbradník sa dožíva asi 20 rokov. Uvádzaný najstarší žijúci tučniak podbradník v Severnej Amerike mal v roku 2015 32 rokov a žil v Moody Gardens v Texase.

Obyvateľstvo tučniakov

V auguste 2018 IUCN odhadla, že populácia tučniakov pod bradou je 8 miliónov jedincov. Sú najpočetnejším zo všetkých druhov tučniakov a sú uvádzané ako „najmenej znepokojení“, aj keď ich populácia celkovo klesá.

Nachádzajú sa na cirkumpolárnych, subantarktických a antarktických ostrovoch a na Antarktickom polostrove. Pri chove nie sú na ľade, ale zostávajú na skalnatom pobreží. Najľudnatejšia kolónia tučniakov pod bradou sa nachádza na ostrove Zavodovski, ktorý je ostrovom na južných sendvičových ostrovoch.

Aj keď je tento ostrov dlhý iba 5 km a široký 3 míle, podporuje viac ako milión párov tučniakov pod bradou!

Okrem Antarktídy sa tučniaky podbradnícke vyskytujú aj v týchto oblastiach:

  • Argentína
  • Bouvetov ostrov

  • Čile
  • Falklandské ostrovy
  • Francúzske južné územia
  • Južné Gruzínsko

  • Južné sendvičové ostrovy
  • Ostrovy pri Novom Zélande

Fakty o tučniaku podbradníku

Ich najväčšia kolónia sa nazývala „najsmradľavejšie miesto na Zemi!“

S viac ako miliónom chovných párov tučniakov na malom ostrove, ktorý je široký iba 3 míle (5 km), si môžete predstaviť, že ostrov Zavodovski jepeknepáchnuce miesto. Okrem trusu tučniakov však sírový vzduch z aktívnej sopky na ostrove produkuje aj škodlivé pachy. Oceňované Veľkou BritániouTelegrafako „najsmradľavejšie miesto na svete“ majú prvky ostrova názvy ako Stench Point, Pungent Point a Noxious Bluff.

Ich najväčšiu kolóniu ohrozuje aj sopka

Stratovulkán na ostrove, v ktorom sa nachádza najväčšia kolónia tučniakov podbradníckych, sa volá Mount Curry a jeho erupcia začala v marci 2016. Erupcia pokryla veľkú časť ostrova popolom, ale prišla tiež v čase, keď tučniaky podbradní začali opúšťať svoj chov dôvody zháňania potravy na mori až do pádu, čo obmedzilo dopady

Uvádzané vPlanéta Zem II

Dokumentárny seriálPlanéta Zem IInakrútil tučniaky pod bradou na Zavodovského. Cesta na vzdialený ostrov trvala viac ako rok plánovania a dokumentačná posádka musela prekonať niektoré z najdrsnejších morí na Zemi, aby zachytila ​​toto vzdialené prostredie.

Zobraziť všetkých 59 zvieratá, ktoré začínajú na C

Zaujímavé Články